måndag 7 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Minskad utlåning till skånska innovationsbolag

Efter att tidigare ha ökat kraftigt sjönk Almi Företagspartners utlåning till skånska bolag med 45 miljoner kronor under 2016. Framförallt har Almi tvingats bli restriktivare med att bevilja så kallade tillväxtlån till innovationsbolag.

Tillväxtlånen introducerades i början av 2015 då Europeiska Investeringsbanken gick in som garant för halva lånesumman upp till 1,2 miljarder kronor för hela Sverige. Under 2015 stod tillväxtlånen för nästan halva Almi Skånes utlåning. Den genomsnittliga summan till ett enskilt innovationsbolag var 2,2 miljoner kronor – klart högre än för Almis traditionella företagslån.

Delar av pengarna för tillväxtlånen var vikta åt mer riskfyllda lån åt företag i tidig fas. Och det är här det varit störst tryck, uppger Almi Skånes vd Anders Norman.

– När vi lanserade tillväxtlånen fanns ett uppdämt behov bland företagen. Den stora bulken av dessa betade vi av under 2015 och början av 2016, säger han till Rapidus.

De tillväxtlån Almi beviljar i dag är främst för innovationsbolag som kommit längre i utvecklingen och där risken därför är lägre.

I gengäld introducerade Almi förra våren mikrolån, på uppåt 200.000 kronor, till helt nya affärsidéer. Medan den totala utlånade summan 2016 sjönk till 305 miljoner kronor steg därför antalet beviljade lån något, till 451 stycken. Bland de som fyllt kassan med Almipengar under året finns Malmöbolaget Simpliday, som lånade 1,8 miljoner kronor.

I november rapporterade Rapidus att Almi gått till tingsrätten för att kräva tillbaka ett lån på 1,4 miljoner kronor från det hårt pressade teknikbolaget Wattguard i Malmö. Men enligt Anders Norman är det ovanligt att de företag Almi lånar ut pengar till inte kan betala tillbaka.

– Med den högkonjunktur vi har är det väldigt lite konkurser, trots att jag tycker vi tar mycket risk och går in i svåra projekt, säger han.

Erik Olausson

Efter att tidigare ha ökat kraftigt sjönk Almi Företagspartners utlåning till skånska bolag med 45 miljoner kronor under 2016. Framförallt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Hänt i vecka 27

    Fastighetsbolagen Catena och Wihlborgs kom med rapporter, Prolight fick in sina 100 miljoner och två börs-vdar lämnar sina poster. Det är några av den gångna veckans nyheter.


  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.