torsdag 22 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Minskad utlåning till skånska innovationsbolag

Efter att tidigare ha ökat kraftigt sjönk Almi Företagspartners utlåning till skånska bolag med 45 miljoner kronor under 2016. Framförallt har Almi tvingats bli restriktivare med att bevilja så kallade tillväxtlån till innovationsbolag.

Tillväxtlånen introducerades i början av 2015 då Europeiska Investeringsbanken gick in som garant för halva lånesumman upp till 1,2 miljarder kronor för hela Sverige. Under 2015 stod tillväxtlånen för nästan halva Almi Skånes utlåning. Den genomsnittliga summan till ett enskilt innovationsbolag var 2,2 miljoner kronor – klart högre än för Almis traditionella företagslån.

Delar av pengarna för tillväxtlånen var vikta åt mer riskfyllda lån åt företag i tidig fas. Och det är här det varit störst tryck, uppger Almi Skånes vd Anders Norman.

– När vi lanserade tillväxtlånen fanns ett uppdämt behov bland företagen. Den stora bulken av dessa betade vi av under 2015 och början av 2016, säger han till Rapidus.

De tillväxtlån Almi beviljar i dag är främst för innovationsbolag som kommit längre i utvecklingen och där risken därför är lägre.

I gengäld introducerade Almi förra våren mikrolån, på uppåt 200.000 kronor, till helt nya affärsidéer. Medan den totala utlånade summan 2016 sjönk till 305 miljoner kronor steg därför antalet beviljade lån något, till 451 stycken. Bland de som fyllt kassan med Almipengar under året finns Malmöbolaget Simpliday, som lånade 1,8 miljoner kronor.

I november rapporterade Rapidus att Almi gått till tingsrätten för att kräva tillbaka ett lån på 1,4 miljoner kronor från det hårt pressade teknikbolaget Wattguard i Malmö. Men enligt Anders Norman är det ovanligt att de företag Almi lånar ut pengar till inte kan betala tillbaka.

– Med den högkonjunktur vi har är det väldigt lite konkurser, trots att jag tycker vi tar mycket risk och går in i svåra projekt, säger han.

Erik Olausson

Efter att tidigare ha ökat kraftigt sjönk Almi Företagspartners utlåning till skånska bolag med 45 miljoner kronor under 2016. Framförallt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.

  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.

  • … och några tröstande ord till life science

    Life science-sektorn går dåligt på börsen. Men det finns pengar att hämta, det säger Max Odlander från venture capital-firman Health Cap under ett event på The Loop under onsdagen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.