måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Katam närmar sig marknaden med mobil skogsmätning

Uppbackade med utvecklingsbidrag på 2,3 miljoner kronor är Sony-avknoppningen Katam snart redo att lansera sitt digitala skogsmätarverktyg på marknaden. Samtidigt flyttar bolaget till entreprenörshuset The Ground för att få närmare till kompetens inom avancerad bildanalys.

Grundarna Krister Tham och Magnus Kåreby jobbade båda som projektledare på Sony Mobile innan de våren 2015 började utveckla ett digitalt verktyg för att mäta mängden trä i växande skog med en vanlig mobiltelefon. Mjukvaran bygger på avancerad bildanalys och har mindre felmarginaler än dagens analoga skogsmätningsmetoder. Katams mjukvara förbättras dessutom i takt med att den används och därmed tränas på nya exempel.

Efter att ha beviljats utvecklingsbidrag på två miljoner kronor från Energimyndigheten och 300.000 kronor från Norrskogs Forskningsstiftelse står Katam redo att presentera en prototyp av mjukvaran på skogsmässan Elmia Wood i juni. För närvarande testas tekniken av ett av de större svenska skogsbolagen och under hösten planerar bolaget att släppa den kommersiellt.

– Vi börjar med att vända oss mot professionella användare på de stora skogsbolagen, men framöver är tanken att det ska vara möjligt även för mindre skogsägare att använda den, säger vd Magnus Kåreby.

Bolaget räknar med att behöva få in sex miljoner kronor i riskkapital för att lansera produkten på den svenska marknaden samt i Finland och Brasilien, där man har kontakter.

– Bidraget från Energimyndigheten gör att vi har ganska bra uthållighet men vi skulle vilja gasa mer, säger teknikchefen Krister Tham.

I dag jobbar drygt tio personer med bolaget på motsvarande sex heltidstjänster. Teamet har hittills haft sin hemvist på Minc men står i begrepp att flytta till The Ground, även det i Malmö.

– En anledning är att vi vill komma närmare kompetens inom avancerad bildanalys, säger Krister Tham och nämner Mappillary och Modcam – båda med kontor på The Ground – som potentiella samarbetspartner.

Elin Andersson Rosenstock

Uppbackade med utvecklingsbidrag på 2,3 miljoner kronor är Sony-avknoppningen Katam snart redo att lansera sitt digitala skogsmätarverktyg på marknaden. Samtidigt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.