söndag 25 februari 2024

inloggad som

Tarsier Studios håller andan inför stort spelsläpp

Denna vecka släpper Malmöbolaget Tarsier Studios två spel som de jobbat med de senaste tre åren. Bra respons kan ta dem närmare målet att bli sin egen uppdragsgivare. Dålig att man hamnar på ruta ett. 

I dag släpper Tarsier Studios sitt virtuell verklighetsspel Statik: ett pusselspel med mystiska förtecken där den taktila känslan förhöjs med en fysisk box runt användarens händer.

Statik blir en upptakt till lanseringen av storsatsningen Little Nightmares senare i veckan. Trots det är VR-spelet Statiks mottagande intressant för Tarsier av andra skäl än strikt ekonomiska.

– Det här är första spelet som vi själva publicerar och marknadsför. Det är steg två mot vårt slutgiltiga mål att själva finansiera våra produktioner, säger Tarsier Studios vd Andreas Johnsson, som tog över skutan efter Ola Holmdahl november 2016.

Statik har finansierats av Sony Interactive Entertainment Europe, men idén kommer från Tarsier själva, vilket inneburit att de haft ett långt bättre förhandlingsläge när det gäller royalties. Enligt Andreas Johnsson har Sonys VR-plattform flest användare i världen i nuläget och hittills har Playstation sålt runt en miljon VR-paket. 

På fredag är det dags för storsatsningen Little Nightmares att pröva sin vingar. En mörk saga om flickan Six som försöker fly en ondsint farkost. Och här är insatserna och riskerna betydligt större. Men även chanserna.

– Går det riktigt, riktigt bra kan det handla om intäkter runt 80 miljoner. Men går det dåligt är risken stor att vi inte kan satsa vidare utan hamnar i en situation där vi bygger verksamheten på externa uppdrag igen, säger Andreas Johnsson.

De senaste åren har allt fler riskkapitalister visat intresse för spelbranschen. Till exempel har affärsänglar gått in i Malmöbolagen Midnight Hub och Sharkmob. Tidigare har Tarsier Studios tackat vänligt men bestämt nej till externt kapital, men nu verkar en kursändring ha skett.

– Vi är öppna för en sådan diskussion. Allt som kan hjälpa oss att nå våra mål är intressant, säger Andreas Johnsson.

Tarsier Studios har 46 anställda och omsatte 26 miljoner kronor 2016. I dag sitter de i samma hus som Massive Entertainment köpt och ska flytta in i till hösten. Själva kommer de att flytta till lokaler på Roskildevägen nära Malmö Opera.

Magnus Erlandsson

Denna vecka släpper Malmöbolaget Tarsier Studios två spel som de jobbat med de senaste tre åren. Bra respons kan ta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.