tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tung förlust för Medicinsk Bildteknik

På ett år har omsättningen i det närmaste halverats och förlusten närapå fördubblats för Lundabolaget Medicinsk Bildteknik, och även dess utländska systerbolag blöder. Av en färsk årsredovisning framgår att ägarna har skjutit till närmare 30 miljoner kronor för att räta upp ekonomin.

Medicinsk Bildteknik grundades 2009 och utvecklar mjuk- och hårdvara för att hantera, lagra och visa upp medicinsk information som läkare behöver vid operationer. Det kan exempelvis handla om röntgenbilder eller ultraljudsmätningar. Utöver det svenska utvecklingsbolaget finns dotterbolag i England, Indien och Förenade Arabemiraten. Och det är enligt vd Mikael Paulsson en rad uppskjutna projekt i utlandet som främst ligger bakom minusresultatet.

– Till upphandlarnas försvar ska jag säga att det är väldigt stora och komplexa projekt – hela sjukhus som ska byggas – där vi bara står för en liten del av det som ska handlas upp, men det är stora affärer för oss. Om vi lyckas med det vi håller på med, vilket vi har förhoppning om, så pratar vi om gigantiska marknader för vår del, säger Mikael Paulsson.

I senaste årsredovisningen, som täcker september 2015 till augusti 2016, var omsättningen 4,5 miljoner kronor och förlusten -13,5 miljoner. Enligt förvaltningsberättelsen kommer projekt att avslutas och intäktsföras under innevarande räkenskapsår, men när verksamheten beräknas gå med vinst vågar Mikael Paulsson ändå inte sia om.

– Vi är helt beroende av när projekten avslutas, säger han.

Två väsentliga förändringar i organisationen har inträffat under året. Dels avgick den relativt nyrekryterade vd:n Therese von Post – enligt Mikael Paulsson på eget initiativ – och dels tog industrikoncernen Weland steget från minoritets- till majoritetsägare. Grundarna äger fortfarande en viss del av Medicinsk Bildtekniks moderbolag Mappa Invest, men mindre än 50 procent.

Hur länge står Weland ut med tunga förluster?

– Det får du fråga dem, men de har stått ut ganska länge. Vi har extremt starka ägare som är bevisat långsiktiga i sina investeringar så vi känner oss trygga med det, säger Mikael Paulsson.

Elin Andersson

På ett år har omsättningen i det närmaste halverats och förlusten närapå fördubblats för Lundabolaget Medicinsk Bildteknik, och även dess […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.