onsdag 24 april 2024

inloggad som

BoMill flyttar huvudkontoret till Malmö

Lundabaserade BoMill flyttar i början på juni sitt huvudkontor till Malmö. Flyttar med gör även den personal som i dag finns i Sjöbo. Produktion av bolagets sorteringsmaskiner för spannmålskärnor har under vintern tagits hem från Österrike och sker nu hos bolaget Examec i Tomelilla.

– Vi räknar med att kunna fördubbla försäljningen i år. Det är framför allt från den nordamerikanska marknaden som vi har sett störst intresse, säger vd Karin Wehlin.

BoMill sålde fyra maskiner förra året varav två levererades till svenska kunder och två gick på export till Kanada, där bolaget under 2015 tog sina första order till ett värde av fyra miljoner kronor. För 2017 är målet att sälja åtta maskiner.

Under 2016 sjönk omsättningen något till runt 8,5 miljoner kronor med ett resultat efter finansnetto på minus 10 miljoner, samma resultat som året dessförinnan.

Produktionen flyttas till Examec i Tomelilla, som tillverkar högprecisionsdetaljer i metall. Bland deras kunder finns partikelacceleratorerna Cern i Schweiz och ESS och Max IV i Lund, samt nanoteknikbolaget Sol Voltaics i Lund. Examec har ett 50-tal anställda och en omsättning av runt 100 miljoner kronor.

BoMills teknik innebär att varje enskild kärna sorteras med en hastighet av upp till 25.000 kärnor per sekund efter kärnans proteininnehåll, hårdhet och eventuella mögelangrepp. Analysen sker med hjälp av ljus nära det infraröda intervallet. BoMill har 14 anställda och ägs av Industrifonden, Almi Invest Syd, utsädesföretaget Syngenta genom Syngenta Ventures, tre affärsänglar samt grundaren Bo Löfqvist.

Elisabet Ottosson

Lundabaserade BoMill flyttar i början på juni sitt huvudkontor till Malmö. Flyttar med gör även den personal som i dag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.