fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Genteknikföretag bäddar för kapitalinjektion

Genteknikbolaget GeneTunes, som är en avknoppning från Lunds universitet, har fått 300.000 kronor från Vinnova. Forskarna har utvecklat ett molekylärt redskap som skulle kunna göra det möjligt att justera effekten vid behandling av sjukdomar med hjälp av genterapi. Med de nya Vinnovapengarna ska bolaget förberedas för en större kapitalinjektion

Genterapi går ut på att föra in en eller fler gener i patientens celler för att påverka produktionen av specifika protein. Det är en metod som har varit kontroversiell eftersom den kan ge allvarliga biverkningar, men som om den fungerar skulle kunna bota sjukdomar orsakade av genetiska fel. Än så länge finns endast ett fåtal läkemedel som är godkända för genterapi.

I normala fall är aktiviteten i den nya arvsmassan antingen helt ”på” eller ”av”.

– Men i många sjukdomsbehandlingar behöver man kunna reglera hur aktiv genen ska vara. Vi har hittat en metod, och visat i en djurmodell att den fungerar, som kan reglera hur mycket protein som bildas. Jag tror att vi kan testa den i människa om fem år, säger han till Rapidus.

Forskningen har tidigare fått 1,5 miljoner kronor i stöd från EU och därefter 3 miljoner kronor från Vinnova, LU och Region Skåne. 2012 grundade Deniz Kirik bolaget BrainGene tillsammans med Lundabaserade serieentreprenören Michael Wiegert och lade tekniken där. 2014 bildades GeneTunes där Deniz Kirik och Michael Wiegert via BrainGene är delägare tillsammans med de två Lundaforskarna Mauno Vihinen och Roger Olsson, samt Tom Wandless som i dag är verksam på Stanford i USA.

Elisabet Ottosson

Genteknikbolaget GeneTunes, som är en avknoppning från Lunds universitet, har fått 300.000 kronor från Vinnova. Forskarna har utvecklat ett molekylärt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.