fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Galecto klubbar storemission

Efter den uteblivna miljardaffären med Bristol-Myers Squibb har svensk-danska Galecto Biotechs styrelse och tunga ägarkrets lagt fast en ny strategi för läkemedelsbolaget. Inom kort planerar Galecto ta in ett tvåsiffrigt miljonbelopp – räknat i euro – för att fortsätta driva sin läkemedelskandidat mot lungfibros vidare i klinisk fas IIb på egen hand, uppger vd Hans Schambye för Rapidus.

Styrelsebeslutet om ny färdriktning kommer kort efter att Bristol-Myers Squibb tackat nej till att utnyttja optionen att få köpa hela bolaget för uppåt 444 miljoner dollar, enligt ett uppmärksammat avtal från 2014.

Hittills har Köpenhamnsbaserade Galecto Biotechs forskning för att ta TD139 mot lungfibros genom fas Ib/IIa kostat ägarna tio miljoner euro. Bolaget siktar alltså med den nya emissionen på att ta in minst lika mycket till, men Hans Schambye vill inte uppge en närmare siffra.

Utöver finansieringen från ägarna har utvecklingen till viss del bekostats av Bristol-Myers Squibb under de två år samarbetsavtalet varade. Alla rättigheter till resultaten i utvecklingsprojektet finns nu hos Galecto Biotech efter att samarbetet avbrutits.

Galecto är intresserade av att ta in nya investerare, men riktar nyemissionen också mot de existerande ägarna, vilka är beredda att skjuta till mer kapital, enligt Hans Schambye. Galectos största ägare är Novo Seeds, Merck Ventures, Sunstone Capital and Seed Capital. Bolaget har pengar kvar för att drivas vidare under tiden, uppger Hans Schambye.

– Det är inte många läkemedelskandidater som har förts genom klinisk fas IIa med endast tio miljoner euro i kostnader. Vi har löpande blivit kontaktade av intresserade investerare som tycker det är ett spännande projekt med attraktiv indikation, säger han till Rapidus.

Galecto Biotech har under tiden också arbetat med att ta fram en projektportfölj som innehåller tre ytterligare substanser vilka är i preklinisk fas. Bolaget har i dagsläget sex anställda, men kommer bli fler under året.

Elisabet Ottosson

Efter den uteblivna miljardaffären med Bristol-Myers Squibb har svensk-danska Galecto Biotechs styrelse och tunga ägarkrets lagt fast en ny strategi […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.