måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Galecto klubbar storemission

Efter den uteblivna miljardaffären med Bristol-Myers Squibb har svensk-danska Galecto Biotechs styrelse och tunga ägarkrets lagt fast en ny strategi för läkemedelsbolaget. Inom kort planerar Galecto ta in ett tvåsiffrigt miljonbelopp – räknat i euro – för att fortsätta driva sin läkemedelskandidat mot lungfibros vidare i klinisk fas IIb på egen hand, uppger vd Hans Schambye för Rapidus.

Styrelsebeslutet om ny färdriktning kommer kort efter att Bristol-Myers Squibb tackat nej till att utnyttja optionen att få köpa hela bolaget för uppåt 444 miljoner dollar, enligt ett uppmärksammat avtal från 2014.

Hittills har Köpenhamnsbaserade Galecto Biotechs forskning för att ta TD139 mot lungfibros genom fas Ib/IIa kostat ägarna tio miljoner euro. Bolaget siktar alltså med den nya emissionen på att ta in minst lika mycket till, men Hans Schambye vill inte uppge en närmare siffra.

Utöver finansieringen från ägarna har utvecklingen till viss del bekostats av Bristol-Myers Squibb under de två år samarbetsavtalet varade. Alla rättigheter till resultaten i utvecklingsprojektet finns nu hos Galecto Biotech efter att samarbetet avbrutits.

Galecto är intresserade av att ta in nya investerare, men riktar nyemissionen också mot de existerande ägarna, vilka är beredda att skjuta till mer kapital, enligt Hans Schambye. Galectos största ägare är Novo Seeds, Merck Ventures, Sunstone Capital and Seed Capital. Bolaget har pengar kvar för att drivas vidare under tiden, uppger Hans Schambye.

– Det är inte många läkemedelskandidater som har förts genom klinisk fas IIa med endast tio miljoner euro i kostnader. Vi har löpande blivit kontaktade av intresserade investerare som tycker det är ett spännande projekt med attraktiv indikation, säger han till Rapidus.

Galecto Biotech har under tiden också arbetat med att ta fram en projektportfölj som innehåller tre ytterligare substanser vilka är i preklinisk fas. Bolaget har i dagsläget sex anställda, men kommer bli fler under året.

Elisabet Ottosson

Efter den uteblivna miljardaffären med Bristol-Myers Squibb har svensk-danska Galecto Biotechs styrelse och tunga ägarkrets lagt fast en ny strategi […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.