tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

PPM-skandaler drabbar Kollektiva

Skandalerna med oseriösa aktörer på PPM-marknaden har gjort det tuffare för Kollektiva att locka fler användare. Ledningen för det tungt uppbackade Malmöbolaget är nu i färd med att bredda tjänsten till andra privatekonomiska beslut.

Kollektiva har utvecklat en webb- och mobilbaserad tjänst där PPM-sparare kan ta rygg på de mest framgångsrika pensionsspararna i sin åldersgrupp. Hittills har närmare 32.000 användare anslutit sig, men de svarta krigsrubrikerna om fondbolagen Falcon Funds och nu senast Allra, som polisanmälts och kastats ut ur PPM-systemet, har gjort det svårare för uppstickare som Kollektiva att locka spararna. Det menar vd Nicklas Larsson.

– De har förpestat arenan och smutskastat hela PPM-systemet. Vi kommer fortsätta inom PPM-systemet men även lansera två nya produkter under året som vi hoppas genererar stort intresse. Målet är 100.000 användare eller fler, säger han till Rapidus.

Nicklas Larsson vill inte gå in närmare på vad nysatsningarna handlar om mer än att det rör såväl pensionssparande som andra privatekonomiska beslut, där systemet ska sålla fram de mest framgångsrika användarna och låta resten ta rygg på dessa.

Nicklas Larsson tog under vintern över vd-posten i Kollektiva från grundaren Pontus Kristiansson. Båda har ett förflutet på Malmöbolaget Avail Intelligence, som köptes upp av amerikanska Rich Relevance 2013.

– Pontus har lett arbetet i uppstartsskedet, nu tar jag över den operationella verksamheten så han kan fokusera på produktutveckling, säger Nicklas Larsson.

Sedan starten 2015 har Kollektiva backats upp med närmare 70 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Skåneprofilerna Greg Dingizian och Dan Olofsson samt Collector Banks grundare Lena Apler. Bolaget sysselsätter i dag åtta anställda och en konsult på halvtid.

Erik Olausson

Skandalerna med oseriösa aktörer på PPM-marknaden har gjort det tuffare för Kollektiva att locka fler användare. Ledningen för det tungt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Öppet bråk om uthyrningslagen

    Malmöprofilen Dan Olofsson ryker ihop med branschorganisationen Teknikföretagen. Orsaken är den dom som nyligen slog fast att Danirbolaget Sigma Industrial Solutions inte omfattas av uthyrningslagen.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • ”Uthyrningslagen gäller inte oss”

    En dom i Malmö tingsrätt slår fast att Dan Olofssons IT-bolag Sigma Industrial Solutions inte omfattas av den så kallade uthyrningslagen. Men skadan är redan skedd. – Vi tappade 240 uppdrag i höstas, säger Dan Olofsson.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.