tisdag 5 december 2023

inloggad som

PPM-skandaler drabbar Kollektiva

Skandalerna med oseriösa aktörer på PPM-marknaden har gjort det tuffare för Kollektiva att locka fler användare. Ledningen för det tungt uppbackade Malmöbolaget är nu i färd med att bredda tjänsten till andra privatekonomiska beslut.

Kollektiva har utvecklat en webb- och mobilbaserad tjänst där PPM-sparare kan ta rygg på de mest framgångsrika pensionsspararna i sin åldersgrupp. Hittills har närmare 32.000 användare anslutit sig, men de svarta krigsrubrikerna om fondbolagen Falcon Funds och nu senast Allra, som polisanmälts och kastats ut ur PPM-systemet, har gjort det svårare för uppstickare som Kollektiva att locka spararna. Det menar vd Nicklas Larsson.

– De har förpestat arenan och smutskastat hela PPM-systemet. Vi kommer fortsätta inom PPM-systemet men även lansera två nya produkter under året som vi hoppas genererar stort intresse. Målet är 100.000 användare eller fler, säger han till Rapidus.

Nicklas Larsson vill inte gå in närmare på vad nysatsningarna handlar om mer än att det rör såväl pensionssparande som andra privatekonomiska beslut, där systemet ska sålla fram de mest framgångsrika användarna och låta resten ta rygg på dessa.

Nicklas Larsson tog under vintern över vd-posten i Kollektiva från grundaren Pontus Kristiansson. Båda har ett förflutet på Malmöbolaget Avail Intelligence, som köptes upp av amerikanska Rich Relevance 2013.

– Pontus har lett arbetet i uppstartsskedet, nu tar jag över den operationella verksamheten så han kan fokusera på produktutveckling, säger Nicklas Larsson.

Sedan starten 2015 har Kollektiva backats upp med närmare 70 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Skåneprofilerna Greg Dingizian och Dan Olofsson samt Collector Banks grundare Lena Apler. Bolaget sysselsätter i dag åtta anställda och en konsult på halvtid.

Erik Olausson

Skandalerna med oseriösa aktörer på PPM-marknaden har gjort det tuffare för Kollektiva att locka fler användare. Ledningen för det tungt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.