lördag 20 april 2024

inloggad som

PPM-skandaler drabbar Kollektiva

Skandalerna med oseriösa aktörer på PPM-marknaden har gjort det tuffare för Kollektiva att locka fler användare. Ledningen för det tungt uppbackade Malmöbolaget är nu i färd med att bredda tjänsten till andra privatekonomiska beslut.

Kollektiva har utvecklat en webb- och mobilbaserad tjänst där PPM-sparare kan ta rygg på de mest framgångsrika pensionsspararna i sin åldersgrupp. Hittills har närmare 32.000 användare anslutit sig, men de svarta krigsrubrikerna om fondbolagen Falcon Funds och nu senast Allra, som polisanmälts och kastats ut ur PPM-systemet, har gjort det svårare för uppstickare som Kollektiva att locka spararna. Det menar vd Nicklas Larsson.

– De har förpestat arenan och smutskastat hela PPM-systemet. Vi kommer fortsätta inom PPM-systemet men även lansera två nya produkter under året som vi hoppas genererar stort intresse. Målet är 100.000 användare eller fler, säger han till Rapidus.

Nicklas Larsson vill inte gå in närmare på vad nysatsningarna handlar om mer än att det rör såväl pensionssparande som andra privatekonomiska beslut, där systemet ska sålla fram de mest framgångsrika användarna och låta resten ta rygg på dessa.

Nicklas Larsson tog under vintern över vd-posten i Kollektiva från grundaren Pontus Kristiansson. Båda har ett förflutet på Malmöbolaget Avail Intelligence, som köptes upp av amerikanska Rich Relevance 2013.

– Pontus har lett arbetet i uppstartsskedet, nu tar jag över den operationella verksamheten så han kan fokusera på produktutveckling, säger Nicklas Larsson.

Sedan starten 2015 har Kollektiva backats upp med närmare 70 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Skåneprofilerna Greg Dingizian och Dan Olofsson samt Collector Banks grundare Lena Apler. Bolaget sysselsätter i dag åtta anställda och en konsult på halvtid.

Erik Olausson

Skandalerna med oseriösa aktörer på PPM-marknaden har gjort det tuffare för Kollektiva att locka fler användare. Ledningen för det tungt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar. 


  • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

    Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

  • Motgång för Greg och Percy

    Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

  • Doxa säljer hälften av Karlastaden

    Fastighetsbolaget Doxa, med Malmöprofilen Greg Dingizian som huvudägare, säljer hälften av Karlastaden, den planerade nya stadsdelen i Göteborg. Priset är 1 miljard kronor. Affären sker mindre än ett år efter att byggrätterna köptes.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Greg viktar över

    Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på 350 Mkr. Bolagets grundare Greg Dingizian tar nästan hälften av summan och stärker därmed engagemanget i bolaget.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

  • Malmös fastighetsstjärnor ökar takten

    Det stjärnspäckade fastighetsbolaget SLP gör en riktad nyemission på 550 Mkr. Det är andra gången i år bolaget fyller kassan med samma belopp.

  • Slutsurfat för Radinn

    Elsurfbolaget Radinn har ansökt om konkurs efter många års förluster. En lång rad namnkunniga investerare förlorar därmed sina insatser i bolaget.

  • Greg värderar upp sina tillgångar

    Greg Dingizians fastighetsinvestmentbolag Doxa värderar upp tillgångarna i Serneke med över en halv miljard kronor.

  • Malmös fastighetskung spänner musklerna

    Mannen bakom Turning Torso och fastighetsbolaget Victoria Park, Greg Dingizian, lägger bud på bygg- och fastighetsbolaget Serneke, med bas i […]