måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

CapSenze instrument testas av tyska bolag

Lundabaserade CapSenze instrument för kvalitetskontroll vid läkemedelstillverkning börjar snart testas av ett tyskt läkemedelsbolag. Innan året är slut räknar bolaget med att ha betalande kunder.

Läkemedel baserade på monoklonala antikroppar blir allt vanligare, främst för behandling av cancer. Flera hundra olika sådana preparat håller på att utvecklas av läkemedelsbolag runt om i världen.

Det är till dessa företag som CapSenze vänder sig. Lundabolaget har utvecklat ett instrument som automatiserar provhanteringen när antikropparna tillverkas. I dag tas proven manuellt, vilket är dyrt, tidsödande och medför risk för kontamination. CapSenze instrument tar prover kontinuerligt och ger tillsammans med en masspektrometer omedelbart signal ifall något i produktionen gått snett. Det kan spara stora belopp och göra att preparaten kommer ut snabbare på marknaden.

En pilotversion börjar användas av en tysk samarbetspartner – ett mindre läkemedelsbolag – i april. Därefter ska maskinen vidare till ett annat, större, europeiskt läkemedelsbolag.

– Det ger oss referenser så att vi kan gå ut på marknaden i slutet av året. Förhoppningsvis blir bolagen som testar våra första betalande kunder, säger Måns Westesson, som jobbar med affärsutveckling i bolaget sedan i höstas.

Uttalandet påminner om vad hans kollega, grundaren Martin Hedström, sa till Rapidus i mars 2014. Då trodde han att instrumentet kunde börja säljas inom ett års tid.

– Det har tagit mycket längre tid än vi kunde föreställa oss. Men så fort ett bolag har tagit steget tror vi att nästa kommer att haka på snabbt. I läkemedelsindustrin vill ingen vara först med en ny teknik, för det innebär en massa arbete, men man vill väldigt gärna vara tvåa, säger Martin Hedström.

CapSenze sysselsätter fem personer, varav tre är grundare. Bolaget har hittills finansierats med pengar från Vinnova samt ett EU-forskningsprojekt. Det senaste bidraget från Vinnova låg på 300.000 kronor och ska bland annat användas för att förstärka instrumentets patentskydd.

Nu förbereder sig CapSenze för att ta in pengar från externa finansiärer, dels för att marknadsföra produkten, dels för att producera den.

Förutom provtagningsinstrumentet kommersialiserar CapSenze en kapacitiv biosensor som används för att detektera extremt små mängder av olika ämnen.

– Tekniken kan användas för att påvisa allt från HIV i blod till kolera i en dricksbrunn, säger Martin Hedström.

Elin Andersson Rosenstock

Lundabaserade CapSenze instrument för kvalitetskontroll vid läkemedelstillverkning börjar snart testas av ett tyskt läkemedelsbolag. Innan året är slut räknar bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.