fredag 26 april 2024

inloggad som

Sparbanksstiftelse ny delägare i Speximo

Lundabolaget Speximo, som sitter på inkubatorn Smile, har tagit in fem miljoner kronor. Bland annat från nya delägaren Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse, som skjuter till en större andel.

– Nu ska vi se till att vi får intäkter ordentligt under året, målet är att få ett riktigt avtal med någon större kund under året. Vi siktar internationellt, vi ser vår huvudkund som ingrediensföretag, och de är ofta relativt stora. De här pengarna kommer räcka en bit in på 2018, säger vd Malin Sjöö till Rapidus.

Övriga som går in med pengar är tidigare ägare, däribland Kung Markattas förra vd Peter Enberg.

LTH-avknoppningen Speximo utvecklar emulsionsmedel som kan användas i livsmedel, kosmetika och medicin. Bolagets produkt är baserad på stärkelse från quinoa och är ett miljövänligt alternativ till konventionella emulgeringsmedel.

– Vårt huvudspår är hudkräm. Vi har inte helt släppt de andra spåren, men kommersialiseringsfokus ligger på hudkräm, säger Malin Sjöö.

Speximo har även beviljats 300.000 kronor från Vinnova till ett projekt ihop med läkemedelsbolaget Follicum i Lund. Bolaget utvecklar en produkt som motverkar oönskad hårväxt.

– Vi ska jobba med inkapsling av deras produkt. Vi kan använda vårt emulsionssystem för att skydda känsliga substanser under lagring, och i den färdigtillverkade produkten, säger Malin Sjöö.

Speximo sysselsätter tre personer. Styrelseordförande är Pia Nilsson, med ett förflutet från Pågen och Mars Scandinavia. Sedan tidigare är LU Holdning, Almi Invest Syd, affärsänglar och grundarna ägare.

Emily Binks

Lundabolaget Speximo, som sitter på inkubatorn Smile, har tagit in fem miljoner kronor. Bland annat från nya delägaren Sparbanksstiftelsen Skånes […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.