lördag 2 december 2023

inloggad som

Grundare köper hela BioActive Polymers

Medgrundare av BioActive Polymers Roland Andersson har köpt ut samtliga ägare och kliver upp som ny vd i medicinteknikbolaget, som utvecklar en spray mot öonskad sammanväxning. Han efterträder Fredrik Lindblad som i stället fokuserar på sin vd-post i Bibb Instruments.

– Jag kommer ta med mig ett nytt gäng. Den som stöttar upp redan nu är Christer Fåhraeus, han är med som en kommande större ägare, men jag kommer ha kontroll än så länge. Sen kommer vi sätta upp en ny forskarbesättning, säger Roland Andersson till Rapidus.

Bolaget ska börja forska på en ny indikation med samma mekanik. Planerade kliniska studier på bolagets spray mot oönskad sammanväxning av ärrvävnad i buken påbörjades aldrig ifjol då det inte fanns tillräcklig konfirmation på funktionaliteten. Bolaget tar nu nya tag och ska istället forska fram grunddata inom andra användningsområden.

– Vi kommer ha en bredare indikation inom främst ortopedi, senor och leder. Vi kommer säkert tillbaka till buken, men vi lägger den tillfälligt på hyllan. Nu har vi egen kassa och satsar egna medel på detta, så vi räknar med att klara ett år, och under det året får vi se till att få fram duktigt med data, säger Roland Andersson till Rapidus.

BioActive Polymers spray appliceras där oönskad sammanväxning av vävnad kan uppstå efter operation. Sprayen lägger sig som ett invärtes plåster på det skadade området och bildar en skyddande hinna som kroppen sedan bryter ner efter att skadan har läkt. När det gäller senor och leder kan sprayen medföra ökad rörlighet efter en skada.

Bolaget planerar även att öppna kontor i Kina.

– Vi kommer ha ett helägt dotterbolag med utveckling där, inte minst med fokus på ortopedi, säger Roland Andersson.

BioActive Polymers har sedan start tagit in pengar från bland annat har investmentbolaget Porte-Monnaie Venture och Lundabolaget Collodial Resource.

Till en början kommer en handfull personer arbeta med verksamheten som kommer bedrivas på akademisk nivå. Lundaprofessorerna Roland Andersson, Björn Lindman, Stig Bengmark och Kåre Larsson grundade bolaget.

Emily Binks

Medgrundare av BioActive Polymers Roland Andersson har köpt ut samtliga ägare och kliver upp som ny vd i medicinteknikbolaget, som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad