söndag 18 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sony-veteraner skrotar uppstartsbolag efter bakslag hos Länsstyrelsen

I över ett halvår har tre tidigare anställda på Sony Mobile väntat på klartecken från Länsstyrelsen för att gå vidare med sin teknik för smartare parkering baserad på bildanalys. När beslutet väl kom var det negativt. Nu läggs företaget ned.

Sedan länge finns elektroniska skyltar som informerar om lediga platser på parkeringar. Men siffrorna genereras av automatiska räknare vid in- och utfart, och stämmer sällan. Många platser kan vara outnyttjade.

– Eftersom 30 procent av trafiken i storstäder utgörs av bilar som letar parkeringsplats finns det anledning att försöka förbättra tekniken, sa en entusiastisk Simon Shepherd till Rapidus i höstas.

Då var han och kollegorna Jan Weber och Pär Anders Aronsson, alla med en bakgrund på Sony Mobile, i full gång med utvecklandet av en ny lösning i bolaget Park Falcon. Den består av en Axiskamera som monteras upp vid parkeringsplatsen, försedd med en mjukvara som utifrån bilden kan avgöra hur många platser som är lediga.

Flera parkeringsbolag hade visat sitt intresse och i juni sökte Park Falcon tillstånd hos Länsstyrelsen i Skåne för att testa lösningen på Mobile Heights Centers parkering i Lund.

Tillståndsprocessen skulle ta 4-6 veckor. Men Park Falcon fick vänta i över ett halvår. När beslutet väl kom, så var det negativt. I den färdiga lösningen lämnar bilderna aldrig kameran, utan analysen sker direkt varpå bilderna förstörs. I testmiljön var det dock angeläget att kunna lagra bilderna i utvecklingssyfte – en anledning till att ansökan fick nej.

– För oss handlar det om hur bilderna skulle kunna användas. Det gällde också en stor yta dit allmänheten har tillträde och då väger integritetsintresset tyngre, säger Henrik Kvennberg, handläggare på Länsstyrelsen.

Nu har grundarna bestämt sig för att avveckla företaget, som har byggts upp inom Sony Mobiles stödprogram Next Step. Att flytta verksamheten utomlands är inget alternativ då grundarna alla är bosatta i Sverige. De har redan gått vidare till nya projekt – men två och en halv tjänsters heltidsarbete i femton månader går i stöpet.

Medgrundaren Jan Weber framhåller krasst att det är bra att frågan prövats:

– Det lär finnas andra startups som vill använda bildanalys i utomhusmiljö på liknande sätt. Det här är ett klart besked till dem att det inte är idé att försöka bygga upp någonting här i Sverige. Hellre satsa på att göra det i exempelvis England, säger han.

Ola Svedin, vd för klusterorganisationen Mobile Heights, är inne på samma spår.

– Bild- och signalbehandling är ett av de stora styrkeområdena i vår region. Här har ett sådant företag en innovation inom området ”smart city” – och då måste kommuner och stat vara på tårna för att hjälpa till att tillhandahålla testmiljöer. Annars flyr företagen någon annanstans, säger han.

Elin Andersson Rosenstock

I över ett halvår har tre tidigare anställda på Sony Mobile väntat på klartecken från Länsstyrelsen för att gå vidare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Stephan Müchler lämnar Handelskammaren

    Efter drygt 27 år som vd på Sydsvenska Handelskammaren lämnar Stephan Müchler sin post. Hans ersättare rekryteras internt och skiftet sker vid årsmötet i maj.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.