tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tung uppbackning från ägarna – Glo kvittar skulder på 210 miljoner

Enligt ledningen är Glo mycket nära marknaden med sina nanoteknikbaserade lysdioder. För att klara ekonomin i väntan på genombrottet har den tunga ägarskaran just kvittat skulder på 210 miljoner kronor mot nya aktier.

De senaste två åren har Glo haft täta kontakter med elektroniktillverkare, som testat bolagets nanoteknikbaserade lysdioder. I bakgrundsbelysta LCD-skärmar, som bland annat används i Iphone och Ipad, kan Glos dioder ge större färgomfång, bättre stabilitet i färgåtergivningen och lägre strömförbrukning än med dagens teknik.

Bolaget har varit tystlåtet om hur marknadsbearbetningen går men skriver i senaste årsredovisningen att kommersiella avtal tecknats med två ledande tillverkare inom display- och hemelektronikbranschen.

Att genombrottet dragit ut på tiden har dock gjort ekonomin ansträngd och i maj tvingades bolaget till kontrollbalansräkning. Nu har ägarkretsen kvittat de brygglån som finansierat verksamheten under 2015 och 2016 mot nya aktier.

Kvittningsemissionen genomfördes i slutet av december och är på totalt 210 miljoner kronor, visar dokument från Glo som Rapidus tagit del av. Bara under hösten har bolaget stagats upp med 77 miljoner från ägare som Wellington Partners, norska Teknoinvest och Wallenbergarnas bolag Foundation Asset Management. Under årens lopp har det därmed investerats en bra bit över en miljard kronor i Glo.

Bolaget är ursprungligen en avknoppning från nanometerkonsortiet vid Lunds universitet och har fortfarande Lundaprofessorn Lars Samuelson som forskningschef och styrelseledamot.

– Glo är mycket nära marknaden och har en riktig het teknik för virtual reality- och augmented reality-displayer, säger Lars Samuelson till Rapidus.

Han räknar med att Glo det närmaste året ska expandera sin verksamhet i Lund. I dag finns bara ett fåtal medarbetare i Skåne, merparten av de 40-talet anställda sitter i Silicon Valley. Glo har även mindre kontor i Japan och Taiwan.

Erik Olausson
Emily Binks

Enligt ledningen är Glo mycket nära marknaden med sina nanoteknikbaserade lysdioder. För att klara ekonomin i väntan på genombrottet har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.