Enligt ledningen är Glo mycket nära marknaden med sina nanoteknikbaserade lysdioder. För att klara ekonomin i väntan på genombrottet har den tunga ägarskaran just kvittat skulder på 210 miljoner kronor mot nya aktier.
De senaste två åren har Glo haft täta kontakter med elektroniktillverkare, som testat bolagets nanoteknikbaserade lysdioder. I bakgrundsbelysta LCD-skärmar, som bland annat används i Iphone och Ipad, kan Glos dioder ge större färgomfång, bättre stabilitet i färgåtergivningen och lägre strömförbrukning än med dagens teknik.
Bolaget har varit tystlåtet om hur marknadsbearbetningen går men skriver i senaste årsredovisningen att kommersiella avtal tecknats med två ledande tillverkare inom display- och hemelektronikbranschen.
Att genombrottet dragit ut på tiden har dock gjort ekonomin ansträngd och i maj tvingades bolaget till kontrollbalansräkning. Nu har ägarkretsen kvittat de brygglån som finansierat verksamheten under 2015 och 2016 mot nya aktier.
Kvittningsemissionen genomfördes i slutet av december och är på totalt 210 miljoner kronor, visar dokument från Glo som Rapidus tagit del av. Bara under hösten har bolaget stagats upp med 77 miljoner från ägare som Wellington Partners, norska Teknoinvest och Wallenbergarnas bolag Foundation Asset Management. Under årens lopp har det därmed investerats en bra bit över en miljard kronor i Glo.
Bolaget är ursprungligen en avknoppning från nanometerkonsortiet vid Lunds universitet och har fortfarande Lundaprofessorn Lars Samuelson som forskningschef och styrelseledamot.
– Glo är mycket nära marknaden och har en riktig het teknik för virtual reality- och augmented reality-displayer, säger Lars Samuelson till Rapidus.
Han räknar med att Glo det närmaste året ska expandera sin verksamhet i Lund. I dag finns bara ett fåtal medarbetare i Skåne, merparten av de 40-talet anställda sitter i Silicon Valley. Glo har även mindre kontor i Japan och Taiwan.
Erik Olausson
Emily Binks