torsdag 21 november 2024

inloggad som

Statligt institut tar över efter Mapci

Statliga Rise övertag av forskningscentret Mapci har gått i lås. Lunds universitet och Region Skåne pytsar in 16 miljoner kronor över tre år till nybildade Sics South.

Under 2016 har frågan om en fortsättning på Mapci blivit allt mer brännande, eftersom finansieringen från Lunds universitet, Region Skåne, Sony Mobile och Ericsson bara löper fram till årsskiftet.

Nu står det klart att forskningsverksamheten inom mobil kommunikation och uppkopplade prylar får en fortsättning i Sics South, en del av statliga Rise. Grundplåten från Region Skåne och Lunds universitet ska gå till projekt inom mobil kommunikation i allmänhet och mobil hälsa i synnerhet. Den garanterade summan är lägre än Mapcis årliga budget på 10-15 miljoner kronor.

bengt-arne_molin_2– Men tanken är att verksamheten främst ska vara finansierad genom projekt tillsammans med industripartner eller den offentliga sektorn. Vi räknar med att det finns stort intresse från Sony Mobile, Ericsson och andra industriella aktörer att engagera sig, säger Bengt-Arne Molin, tidigare Lundachef för Sony och ordförande för Mapci.

Såväl Ericsson som Sony Mobile kommer också vara representerade i Sics Souths styrgrupp tillsammans med företrädare för Lunds universitet, Region Skåne och Rise, uppger Bengt-Arne Molin.

Mapci har letts av Lundaprofessorn Björn Landfeldt. Blir det han som basar över Sics South också?

– Det är inte bestämt än, säger Bengt-Arne Molin.

Sics South blir den senaste i en rad offentligt finansierade skånska satsningar på digitalisering inom hälsoområdet. Förra veckan beviljades New Industry Accelerator EU-pengar för att hjälpa nystartade bolag inom e-hälsa. Det nordiska projektet leds från Skåne med en totalbudget på 50 miljoner kronor.

Erik Olausson

Statliga Rise övertag av forskningscentret Mapci har gått i lås. Lunds universitet och Region Skåne pytsar in 16 miljoner kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.