fredag 3 maj 2024

inloggad som

Statligt institut tar över efter Mapci

Statliga Rise övertag av forskningscentret Mapci har gått i lås. Lunds universitet och Region Skåne pytsar in 16 miljoner kronor över tre år till nybildade Sics South.

Under 2016 har frågan om en fortsättning på Mapci blivit allt mer brännande, eftersom finansieringen från Lunds universitet, Region Skåne, Sony Mobile och Ericsson bara löper fram till årsskiftet.

Nu står det klart att forskningsverksamheten inom mobil kommunikation och uppkopplade prylar får en fortsättning i Sics South, en del av statliga Rise. Grundplåten från Region Skåne och Lunds universitet ska gå till projekt inom mobil kommunikation i allmänhet och mobil hälsa i synnerhet. Den garanterade summan är lägre än Mapcis årliga budget på 10-15 miljoner kronor.

bengt-arne_molin_2– Men tanken är att verksamheten främst ska vara finansierad genom projekt tillsammans med industripartner eller den offentliga sektorn. Vi räknar med att det finns stort intresse från Sony Mobile, Ericsson och andra industriella aktörer att engagera sig, säger Bengt-Arne Molin, tidigare Lundachef för Sony och ordförande för Mapci.

Såväl Ericsson som Sony Mobile kommer också vara representerade i Sics Souths styrgrupp tillsammans med företrädare för Lunds universitet, Region Skåne och Rise, uppger Bengt-Arne Molin.

Mapci har letts av Lundaprofessorn Björn Landfeldt. Blir det han som basar över Sics South också?

– Det är inte bestämt än, säger Bengt-Arne Molin.

Sics South blir den senaste i en rad offentligt finansierade skånska satsningar på digitalisering inom hälsoområdet. Förra veckan beviljades New Industry Accelerator EU-pengar för att hjälpa nystartade bolag inom e-hälsa. Det nordiska projektet leds från Skåne med en totalbudget på 50 miljoner kronor.

Erik Olausson

Statliga Rise övertag av forskningscentret Mapci har gått i lås. Lunds universitet och Region Skåne pytsar in 16 miljoner kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.