fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånsk uppstickare får in Collector och NFT Ventures i ägarlistan

Börsnoterade finanskoncernen Collectors riskkapitalgren blir tillsammans med NFT Ventures nya delägare i BetterWealth på Minc. Bakom bolaget står en grupp veteraner från finansbranschen samt Andreas Pålsson, medgrundare till nedlagda Malmöbolaget Brisk.

Som namnet antyder ska BetterWealth syssla med automatiserad investeringsrådgivning och förmögenhetsförvaltning. Grundarna har arbetat drygt två år med en algoritm som ska välja bland allt från aktier och räntebärande papper till fastigheter och guld. Mjukvaran skräddarsyr varje portfölj efter användarens tillgängliga kapital, mål med sparandet och tidshorisont.

andreas-pa%cc%8alsson– Vi vill automatisera hela resan. Vi optimerar inte bara för att få högsta avkastningen utan också för att få rätt risk vid rätt tidpunkt, exempelvis baserat på när du behöver dina pengar, säger Andreas Pålsson till Rapidus.

När BetterWealths grundare för några år sedan började arbeta på sin idé möttes de främst med skepsis. I dag är de inte lika ensamma på planen. Tjänsten har stora likheter med amerikanska Betterment, som Kinnevik i våras investerade en halv miljard kronor i.

Målgruppen för BetterWealth är privatpersoner med ett par hundra tusen och uppåt i sparkapital. Att förvaltningen är automatiserad gör att avgiften kan begränsas till ungefär en tredjedel av vad motsvarande tjänst kostar i dag, uppger Andreas Pålsson.

Med en bakgrund på Axis och Brisk ansvarar han för teknikutvecklingen i bolaget. Övriga grundare kommer från finansbranschen, bland annat Danske Bank.

BetterWealth väntar nu på tillstånd från Finansinspektionen för att kunna gå skarpt med sin teknik, något som ledningen räknar med ska ske under 2017. Under tiden får bolaget in Collector Ventures och NFT Ventures som nya investerare.

Collector har i ett första skede avsatt runt 100 miljoner kronor till Collector Ventures, som ska investera i teknik inom finanssektorn. Bolaget bildades i våras med just NFT Ventures som delägare och rådgivare. NFT Ventures är ett riskkapitalbolag sprunget ur Bonnier-koncernen.

Utan att vilja gå in på detaljer uppger Andreas Pålsson att emissionen i kombination med ett planerat lån från Almi ska räcka för att nå upp till Finansinspektionens krav på finansiering. De kraven innebär bland annat att bolaget ska ha täckning för tre års drift.

BetterWealth sysselsätter i dag fyra personer, med ytterligare två nyanställda på väg in.

BetterWealth blir Collector Ventures första investering i Skåne. Sedan tidigare finns dock Collectors grundare Lena Apler med som delägare i Malmöbolaget Kollektiva, inriktat på fondval i PPM-systemet.

Erik Olausson

Börsnoterade finanskoncernen Collectors riskkapitalgren blir tillsammans med NFT Ventures nya delägare i BetterWealth på Minc. Bakom bolaget står en grupp […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.