torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Skånsk uppstickare får in Collector och NFT Ventures i ägarlistan

Börsnoterade finanskoncernen Collectors riskkapitalgren blir tillsammans med NFT Ventures nya delägare i BetterWealth på Minc. Bakom bolaget står en grupp veteraner från finansbranschen samt Andreas Pålsson, medgrundare till nedlagda Malmöbolaget Brisk.

Som namnet antyder ska BetterWealth syssla med automatiserad investeringsrådgivning och förmögenhetsförvaltning. Grundarna har arbetat drygt två år med en algoritm som ska välja bland allt från aktier och räntebärande papper till fastigheter och guld. Mjukvaran skräddarsyr varje portfölj efter användarens tillgängliga kapital, mål med sparandet och tidshorisont.

andreas-pa%cc%8alsson– Vi vill automatisera hela resan. Vi optimerar inte bara för att få högsta avkastningen utan också för att få rätt risk vid rätt tidpunkt, exempelvis baserat på när du behöver dina pengar, säger Andreas Pålsson till Rapidus.

När BetterWealths grundare för några år sedan började arbeta på sin idé möttes de främst med skepsis. I dag är de inte lika ensamma på planen. Tjänsten har stora likheter med amerikanska Betterment, som Kinnevik i våras investerade en halv miljard kronor i.

Målgruppen för BetterWealth är privatpersoner med ett par hundra tusen och uppåt i sparkapital. Att förvaltningen är automatiserad gör att avgiften kan begränsas till ungefär en tredjedel av vad motsvarande tjänst kostar i dag, uppger Andreas Pålsson.

Med en bakgrund på Axis och Brisk ansvarar han för teknikutvecklingen i bolaget. Övriga grundare kommer från finansbranschen, bland annat Danske Bank.

BetterWealth väntar nu på tillstånd från Finansinspektionen för att kunna gå skarpt med sin teknik, något som ledningen räknar med ska ske under 2017. Under tiden får bolaget in Collector Ventures och NFT Ventures som nya investerare.

Collector har i ett första skede avsatt runt 100 miljoner kronor till Collector Ventures, som ska investera i teknik inom finanssektorn. Bolaget bildades i våras med just NFT Ventures som delägare och rådgivare. NFT Ventures är ett riskkapitalbolag sprunget ur Bonnier-koncernen.

Utan att vilja gå in på detaljer uppger Andreas Pålsson att emissionen i kombination med ett planerat lån från Almi ska räcka för att nå upp till Finansinspektionens krav på finansiering. De kraven innebär bland annat att bolaget ska ha täckning för tre års drift.

BetterWealth sysselsätter i dag fyra personer, med ytterligare två nyanställda på väg in.

BetterWealth blir Collector Ventures första investering i Skåne. Sedan tidigare finns dock Collectors grundare Lena Apler med som delägare i Malmöbolaget Kollektiva, inriktat på fondval i PPM-systemet.

Erik Olausson

Börsnoterade finanskoncernen Collectors riskkapitalgren blir tillsammans med NFT Ventures nya delägare i BetterWealth på Minc. Bakom bolaget står en grupp […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.