fredag 19 april 2024

inloggad som

Fem snabba till SenzaGens vd Anki Malmborg-Hager…

Anki Malmborg Hager

… som just fått 24 miljoner kronor från EU:s forskningspott Horizon 2020 till bolagets nya projekt om allergitest för luftvägar.

Vad är det ni drar igång?

– Vi ska ta fram världens första djurfria kemikalietest för luftvägsallergier. Testet baseras på genetikforskning vid Lunds universitet ledd av Malin Lindstedt. Nu ska tekniken anpassas till marknaden.

Hur långt räcker pengarna?

– Projektet löper över två år och pengatillskottet kommer innebära att vi kan utveckla och kommersialisera luftvägstester redan om två år. Vi kan nu utveckla projekten snabbare och kommer därför behöva anställa fem stycken nästa år, vilket är fler än vi hittills planerat.

Hur fick ni EU att öppna kassakistan?

– Det är ett stort arbete att söka EU-medel, vi har gjort det tidigare och nu är det första gången vi får dem. Projektet fick väldigt höga poäng i bedömningen av bland annat vetenskaplig höjd och marknadspotential.

Vad ger detta för möjligheter?

– Vi är pionjärer inom området tester för luftvägsallergier som är alternativ till djurtester, vilket kan ge oss stora marknadsmöjligheter, men också gör att vi måste jobba på ett annorlunda sätt. När det gäller hudallergi finns vedertagen forskning och regulatoriska krav, vilket inte är fallet här.

Hur ska ni sälja era tester?

– Vi kommer licensiera ut våra allergitestmetoder till externa kontraktslaboratorier som säljer analystjänster. Vi arbetar för att våra tester ska bli godkända standardmetoder vid allergitestning och har redan djurfria tester för hudallergi baserade på samma forskning.

Elisabet Ottosson

… som just fått 24 miljoner kronor från EU:s forskningspott Horizon 2020 till bolagets nya projekt om allergitest för luftvägar. Vad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.