torsdag 21 november 2024

inloggad som

ESS säkrar lån på uppåt 300 miljoner euro…

ESS har löst sina likviditetsproblem, kan Rapidus berätta. I dag signerades ett avtal med Europeiska Investeringsbanken, Nordic Investment Bank och Svensk Exportkredit om en kreditram på uppåt 300 miljoner euro. Därmed unviker ESS dyra förseningar i bygget av forskningsanläggningen på Brunnshög i Lund.
Aerial over the ESS Construction Site, October 13, 2016
ESS-bygget i oktober. Foto: Perry Nordeng.

Samtliga aktörer skriver upp sig på varsin tredjedel.

– Eftersom innovation är ett av våra prioriteringsområden känns det jättekul att vara här, säger Europeiska Investeringsbankens vice ordförande Jan Vapaavuori till Rapidus.

Hur stor del av kreditramen som kommer utnyttjas är inte klart, det beror bland annat på byggtakten och hur mycket medlemsländerna skjuter till.

– Större delen måste vara återbetald 2022 och en liten del, 40 miljoner euro, ska vara återbetald 2023. Vi kommer utnyttja kreditramen fram till tidigt 2020, sedan börjar vi betala tillbaka. Vi tror just nu att vi kommer behöva nästan hela, säger ESS finanschef Johan Brisfors till Rapidus.

Prognosen för ESS utgifter i år är 210 miljoner euro, nästa år beräknas de öka till ungefär 250 miljoner euro. Beslut om nästa års budget tas nästa vecka.

– Nästa år vill vi i budgeten få godkännande att låna 74 miljoner euro, säger Johan Brisfors.

Det har länge stått klart att ESS skulle behöva ta in någon form av brygg-finansiering för att kunna fortsätta byggandet av anläggningen, något Rapidus skrev om redan förra året. Bakgrunden är att medlemsländernas bidrag är lika stora varje år, medan kostnaderna varierar i takt med intensiteten av byggprocessen.

Totalkostnaden för ESS uppgår till 1,8 miljarder euro. Värdländerna Sverige och Danmark står för 47,5 procent och de andra 13 partnerländerna bidrar med nästan 50 procent. I dagsläget saknas 3,5 procent av den totala finansieringen.

Vid bygget av forskningsanläggningen arbetar 350 personer och på ESS kontor på Medicon Village jobbar ungefär 380 medarbetare.

I ESS 537 meter långa acceleratortunnel ska protoner accelereras till nära ljusets hastighet, för att när dessa slår in i målet frigöra neutroner. Dessa neutroner används för forskning på molekylär och atomär nivå i anläggningens olika instrument. ESS beräknas generera de första neutronerna i slutet av 2019 och öppna för externa forskare 2023.

Emily Binks

ESS har löst sina likviditetsproblem, kan Rapidus berätta. I dag signerades ett avtal med Europeiska Investeringsbanken, Nordic Investment Bank och Svensk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.