tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

ESS säkrar lån på uppåt 300 miljoner euro…

ESS har löst sina likviditetsproblem, kan Rapidus berätta. I dag signerades ett avtal med Europeiska Investeringsbanken, Nordic Investment Bank och Svensk Exportkredit om en kreditram på uppåt 300 miljoner euro. Därmed unviker ESS dyra förseningar i bygget av forskningsanläggningen på Brunnshög i Lund.
Aerial over the ESS Construction Site, October 13, 2016
ESS-bygget i oktober. Foto: Perry Nordeng.

Samtliga aktörer skriver upp sig på varsin tredjedel.

– Eftersom innovation är ett av våra prioriteringsområden känns det jättekul att vara här, säger Europeiska Investeringsbankens vice ordförande Jan Vapaavuori till Rapidus.

Hur stor del av kreditramen som kommer utnyttjas är inte klart, det beror bland annat på byggtakten och hur mycket medlemsländerna skjuter till.

– Större delen måste vara återbetald 2022 och en liten del, 40 miljoner euro, ska vara återbetald 2023. Vi kommer utnyttja kreditramen fram till tidigt 2020, sedan börjar vi betala tillbaka. Vi tror just nu att vi kommer behöva nästan hela, säger ESS finanschef Johan Brisfors till Rapidus.

Prognosen för ESS utgifter i år är 210 miljoner euro, nästa år beräknas de öka till ungefär 250 miljoner euro. Beslut om nästa års budget tas nästa vecka.

– Nästa år vill vi i budgeten få godkännande att låna 74 miljoner euro, säger Johan Brisfors.

Det har länge stått klart att ESS skulle behöva ta in någon form av brygg-finansiering för att kunna fortsätta byggandet av anläggningen, något Rapidus skrev om redan förra året. Bakgrunden är att medlemsländernas bidrag är lika stora varje år, medan kostnaderna varierar i takt med intensiteten av byggprocessen.

Totalkostnaden för ESS uppgår till 1,8 miljarder euro. Värdländerna Sverige och Danmark står för 47,5 procent och de andra 13 partnerländerna bidrar med nästan 50 procent. I dagsläget saknas 3,5 procent av den totala finansieringen.

Vid bygget av forskningsanläggningen arbetar 350 personer och på ESS kontor på Medicon Village jobbar ungefär 380 medarbetare.

I ESS 537 meter långa acceleratortunnel ska protoner accelereras till nära ljusets hastighet, för att när dessa slår in i målet frigöra neutroner. Dessa neutroner används för forskning på molekylär och atomär nivå i anläggningens olika instrument. ESS beräknas generera de första neutronerna i slutet av 2019 och öppna för externa forskare 2023.

Emily Binks

ESS har löst sina likviditetsproblem, kan Rapidus berätta. I dag signerades ett avtal med Europeiska Investeringsbanken, Nordic Investment Bank och Svensk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.