fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

ESS säkrar lån på uppåt 300 miljoner euro…

ESS har löst sina likviditetsproblem, kan Rapidus berätta. I dag signerades ett avtal med Europeiska Investeringsbanken, Nordic Investment Bank och Svensk Exportkredit om en kreditram på uppåt 300 miljoner euro. Därmed unviker ESS dyra förseningar i bygget av forskningsanläggningen på Brunnshög i Lund.
Aerial over the ESS Construction Site, October 13, 2016
ESS-bygget i oktober. Foto: Perry Nordeng.

Samtliga aktörer skriver upp sig på varsin tredjedel.

– Eftersom innovation är ett av våra prioriteringsområden känns det jättekul att vara här, säger Europeiska Investeringsbankens vice ordförande Jan Vapaavuori till Rapidus.

Hur stor del av kreditramen som kommer utnyttjas är inte klart, det beror bland annat på byggtakten och hur mycket medlemsländerna skjuter till.

– Större delen måste vara återbetald 2022 och en liten del, 40 miljoner euro, ska vara återbetald 2023. Vi kommer utnyttja kreditramen fram till tidigt 2020, sedan börjar vi betala tillbaka. Vi tror just nu att vi kommer behöva nästan hela, säger ESS finanschef Johan Brisfors till Rapidus.

Prognosen för ESS utgifter i år är 210 miljoner euro, nästa år beräknas de öka till ungefär 250 miljoner euro. Beslut om nästa års budget tas nästa vecka.

– Nästa år vill vi i budgeten få godkännande att låna 74 miljoner euro, säger Johan Brisfors.

Det har länge stått klart att ESS skulle behöva ta in någon form av brygg-finansiering för att kunna fortsätta byggandet av anläggningen, något Rapidus skrev om redan förra året. Bakgrunden är att medlemsländernas bidrag är lika stora varje år, medan kostnaderna varierar i takt med intensiteten av byggprocessen.

Totalkostnaden för ESS uppgår till 1,8 miljarder euro. Värdländerna Sverige och Danmark står för 47,5 procent och de andra 13 partnerländerna bidrar med nästan 50 procent. I dagsläget saknas 3,5 procent av den totala finansieringen.

Vid bygget av forskningsanläggningen arbetar 350 personer och på ESS kontor på Medicon Village jobbar ungefär 380 medarbetare.

I ESS 537 meter långa acceleratortunnel ska protoner accelereras till nära ljusets hastighet, för att när dessa slår in i målet frigöra neutroner. Dessa neutroner används för forskning på molekylär och atomär nivå i anläggningens olika instrument. ESS beräknas generera de första neutronerna i slutet av 2019 och öppna för externa forskare 2023.

Emily Binks

ESS har löst sina likviditetsproblem, kan Rapidus berätta. I dag signerades ett avtal med Europeiska Investeringsbanken, Nordic Investment Bank och Svensk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • ANNONS Innehåll från EKN

    Helsingborgsföretaget håller bilden skarp på världens största teleskop

    En bergstopp i öknen, ett underjordiskt boende från en Bond-film – och ett svenskt exportstöd. Det är några ingredienser i historien om det extremt stora teleskop som just nu håller på att byggas i Chile.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Lyckegård kapar förlusten – och lämnar Skåne

    Lyckegård Group minskar förlusten rejält för 2024. Till stor del beror det på att koncernen har kapat det olönsamma affärsområdet Soil & Seed. Nu meddelar bolaget att verksamheten flyttas.

  • Alfa Laval förteget om framtidsplanerna

    KOMMENTAR: Alfa Laval vill köpa ett franskt bolag inom kryoteknik – tekniken att kyla ned ämnen till under minus 150 grader. Priset är närmare 9 miljarder kronor. Området är helt nytt för Lundabolaget. Ändå kan inte Alfa Laval vaska fram en talesperson som kan ge en strategisk bakgrund till affären.

  • Koenigsegg tar första steget mot börsen

    Den svenska superbilstillverkaren Koenigsegg stuvar om i bolagstoppen och det Ängelholmsbaserade bolaget går från privat till publikt. Samtidigt ska de drygt 800 anställda få chansen att bli delägare genom personaloptioner.

  • Beamonics breddar målgruppen

    Efter ett framgångsrikt fjolår har Lundabolaget Beamonics fyllt på kassan för att ta nästa steg i tillväxtresan. — Med de här pengarna ska omsättningen öka, säger vd Can Xu till Rapidus.