tisdag 14 maj 2024

inloggad som

ESS säkrar lån på uppåt 300 miljoner euro…

ESS har löst sina likviditetsproblem, kan Rapidus berätta. I dag signerades ett avtal med Europeiska Investeringsbanken, Nordic Investment Bank och Svensk Exportkredit om en kreditram på uppåt 300 miljoner euro. Därmed unviker ESS dyra förseningar i bygget av forskningsanläggningen på Brunnshög i Lund.
Aerial over the ESS Construction Site, October 13, 2016
ESS-bygget i oktober. Foto: Perry Nordeng.

Samtliga aktörer skriver upp sig på varsin tredjedel.

– Eftersom innovation är ett av våra prioriteringsområden känns det jättekul att vara här, säger Europeiska Investeringsbankens vice ordförande Jan Vapaavuori till Rapidus.

Hur stor del av kreditramen som kommer utnyttjas är inte klart, det beror bland annat på byggtakten och hur mycket medlemsländerna skjuter till.

– Större delen måste vara återbetald 2022 och en liten del, 40 miljoner euro, ska vara återbetald 2023. Vi kommer utnyttja kreditramen fram till tidigt 2020, sedan börjar vi betala tillbaka. Vi tror just nu att vi kommer behöva nästan hela, säger ESS finanschef Johan Brisfors till Rapidus.

Prognosen för ESS utgifter i år är 210 miljoner euro, nästa år beräknas de öka till ungefär 250 miljoner euro. Beslut om nästa års budget tas nästa vecka.

– Nästa år vill vi i budgeten få godkännande att låna 74 miljoner euro, säger Johan Brisfors.

Det har länge stått klart att ESS skulle behöva ta in någon form av brygg-finansiering för att kunna fortsätta byggandet av anläggningen, något Rapidus skrev om redan förra året. Bakgrunden är att medlemsländernas bidrag är lika stora varje år, medan kostnaderna varierar i takt med intensiteten av byggprocessen.

Totalkostnaden för ESS uppgår till 1,8 miljarder euro. Värdländerna Sverige och Danmark står för 47,5 procent och de andra 13 partnerländerna bidrar med nästan 50 procent. I dagsläget saknas 3,5 procent av den totala finansieringen.

Vid bygget av forskningsanläggningen arbetar 350 personer och på ESS kontor på Medicon Village jobbar ungefär 380 medarbetare.

I ESS 537 meter långa acceleratortunnel ska protoner accelereras till nära ljusets hastighet, för att när dessa slår in i målet frigöra neutroner. Dessa neutroner används för forskning på molekylär och atomär nivå i anläggningens olika instrument. ESS beräknas generera de första neutronerna i slutet av 2019 och öppna för externa forskare 2023.

Emily Binks

ESS har löst sina likviditetsproblem, kan Rapidus berätta. I dag signerades ett avtal med Europeiska Investeringsbanken, Nordic Investment Bank och Svensk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.