söndag 12 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till fröforskaren Tongyuen Shen…

… tidigare verksam vid Sveriges lantbruksuniversitetet, SLU, som belönats med uppfinnarpriset SKAPA på 500 000 kronor för att ha utvecklat en metod som får fröer att gro jämnare och snabbare.

Hur får man fröer att gro snabbare?
tongyun-shen
– När man skördar fröer så är en del omogna och andra övermogna. Dessa gror sämre. Vår metod stimulerar utvecklingen hos de omogna, och reparerar de övermogna. Fröerna får gå igenom biologiska processer innan de sätts i jorden och gror därför snabbare. I behandlingen används enbart vatten, luft och värme.

Varför är det här en viktig innovation?

– Samhällsnyttan handlar om att man kan få fram mer mat på samma yta. Dessutom leder metoden till minskad användning av bekämpningsmedel, bland annat eftersom de behandlade fröerna hinner gro snabbare än vad ogräset gör.

Hur tar ni vidare detta kommersiellt?

– Genom bolaget Nelson Seed Development som har bildats för detta projekt. Vi lanserade produkten på marknaden i september och ett antal kunder runt om i världen, främst fröföretag, har redan hakat på.

Finns någon liknande metod i dag?

– Det finns andra behandlingar för att snabba på fröers groningstid, men de är dyrare och tar längre tid. Dessutom får fröerna sämre hållbarhet efteråt. En fördel med vår affärsmodell är att vi säljer maskiner så att kunderna kan utföra behandlingen själva.

Hur ska prispengarna användas?

– Jag har inte tänkt så långt, eftersom jag inte har fått pengarna än…

Elin Andersson Rosenstock

… tidigare verksam vid Sveriges lantbruksuniversitetet, SLU, som belönats med uppfinnarpriset SKAPA på 500 000 kronor för att ha utvecklat en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen