torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fem snabba till fröforskaren Tongyuen Shen…

… tidigare verksam vid Sveriges lantbruksuniversitetet, SLU, som belönats med uppfinnarpriset SKAPA på 500 000 kronor för att ha utvecklat en metod som får fröer att gro jämnare och snabbare.

Hur får man fröer att gro snabbare?
tongyun-shen
– När man skördar fröer så är en del omogna och andra övermogna. Dessa gror sämre. Vår metod stimulerar utvecklingen hos de omogna, och reparerar de övermogna. Fröerna får gå igenom biologiska processer innan de sätts i jorden och gror därför snabbare. I behandlingen används enbart vatten, luft och värme.

Varför är det här en viktig innovation?

– Samhällsnyttan handlar om att man kan få fram mer mat på samma yta. Dessutom leder metoden till minskad användning av bekämpningsmedel, bland annat eftersom de behandlade fröerna hinner gro snabbare än vad ogräset gör.

Hur tar ni vidare detta kommersiellt?

– Genom bolaget Nelson Seed Development som har bildats för detta projekt. Vi lanserade produkten på marknaden i september och ett antal kunder runt om i världen, främst fröföretag, har redan hakat på.

Finns någon liknande metod i dag?

– Det finns andra behandlingar för att snabba på fröers groningstid, men de är dyrare och tar längre tid. Dessutom får fröerna sämre hållbarhet efteråt. En fördel med vår affärsmodell är att vi säljer maskiner så att kunderna kan utföra behandlingen själva.

Hur ska prispengarna användas?

– Jag har inte tänkt så långt, eftersom jag inte har fått pengarna än…

Elin Andersson Rosenstock

… tidigare verksam vid Sveriges lantbruksuniversitetet, SLU, som belönats med uppfinnarpriset SKAPA på 500 000 kronor för att ha utvecklat en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.