torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Galenica bildar dotterbolag i Polen

Läkemedelsbolaget Galenica i Malmö fortsätter vidga sin verksamhet med egna produkter. Det första egna läkemedlet, en hudkräm mot psoriasis, finns i dag på nordiska marknaden. Nu ska den släppas i övriga Europa via distributörer och ett eget försäljningsbolag, som ska etableras i Polen.

Medeonbaserade Galenica sysslar med kontraktsforskning inom formulering av läkemedel. Denna del står för cirka 70 procent av bolagets intäkter. Övrig verksamhet består av utveckling av egna läkemedel genom att skapa bättre formuleringar av redan beprövade aktiva ingredienser än de som finns på marknaden.

Bolagets första produkt lanserades 2012. En handfull andra egna projekt pågår, för ett av de läkemedlen har en ansökan nyligen lämnats in för registrering hos Läkemedelsverket.

Galenica har utvecklat en receptfri munsårsprodukt i dotterbolaget Cleer4U. Den ska lanseras senare i år. Galenica äger Cleer4U tillsammans med Tomas Hammargren som bland annat tidigare varit vd för Biora och Thomas Antoni.

Ronnie_wallin– Vi är inte intresserade av att sälja av projekten utan vill ha kvar de egna produkterna, bygga upp försäljningen, lansera och underhålla marknaden, säger Galenicas vd och medgrundare Ronnie Wallin till Rapidus.

Galenicas omsättning landade förra året på 70 miljoner kronor. I år uppskattar Ronnie Wallin att den kommer hamna på cirka 85 miljoner. Bolaget har nära 50 anställda i Malmö och kommer inom kort rekrytera runt fem personer i det polska dotterbolaget.

Grundarna Ronnie Wallin och Henri Hansson äger 40 procent var och 20 procent ägs av AB Axel Granlund, delägare i Volitosfären.

Elisabet Ottosson

Läkemedelsbolaget Galenica i Malmö fortsätter vidga sin verksamhet med egna produkter. Det första egna läkemedlet, en hudkräm mot psoriasis, finns […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.