fredag 19 april 2024

inloggad som

Galenica bildar dotterbolag i Polen

Läkemedelsbolaget Galenica i Malmö fortsätter vidga sin verksamhet med egna produkter. Det första egna läkemedlet, en hudkräm mot psoriasis, finns i dag på nordiska marknaden. Nu ska den släppas i övriga Europa via distributörer och ett eget försäljningsbolag, som ska etableras i Polen.

Medeonbaserade Galenica sysslar med kontraktsforskning inom formulering av läkemedel. Denna del står för cirka 70 procent av bolagets intäkter. Övrig verksamhet består av utveckling av egna läkemedel genom att skapa bättre formuleringar av redan beprövade aktiva ingredienser än de som finns på marknaden.

Bolagets första produkt lanserades 2012. En handfull andra egna projekt pågår, för ett av de läkemedlen har en ansökan nyligen lämnats in för registrering hos Läkemedelsverket.

Galenica har utvecklat en receptfri munsårsprodukt i dotterbolaget Cleer4U. Den ska lanseras senare i år. Galenica äger Cleer4U tillsammans med Tomas Hammargren som bland annat tidigare varit vd för Biora och Thomas Antoni.

Ronnie_wallin– Vi är inte intresserade av att sälja av projekten utan vill ha kvar de egna produkterna, bygga upp försäljningen, lansera och underhålla marknaden, säger Galenicas vd och medgrundare Ronnie Wallin till Rapidus.

Galenicas omsättning landade förra året på 70 miljoner kronor. I år uppskattar Ronnie Wallin att den kommer hamna på cirka 85 miljoner. Bolaget har nära 50 anställda i Malmö och kommer inom kort rekrytera runt fem personer i det polska dotterbolaget.

Grundarna Ronnie Wallin och Henri Hansson äger 40 procent var och 20 procent ägs av AB Axel Granlund, delägare i Volitosfären.

Elisabet Ottosson

Läkemedelsbolaget Galenica i Malmö fortsätter vidga sin verksamhet med egna produkter. Det första egna läkemedlet, en hudkräm mot psoriasis, finns […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.