onsdag 24 april 2024

inloggad som

Illusion Labs satsar på tv-spel som ny gren

Sedan starten 2008 har Illusion Labs dragit in över 20 miljoner kronor per år på att sälja spel till läsplattor och mobiler. Nu öppnar AppleTV-boxen ny jaktmark för Malmöbolaget.

Illusion Labs var tidigt ute med att utveckla spel till Apples Iphone. Nu hoppas grundarna Andreas Alptun och Carl Lodberg göra något liknande med elektronikjättens mediaspelare AppleTV, dit det numera går att ladda ner appar från Appstore.

Hittills har Illusion Labs modifierat tre av sina spel så att de går att spela på AppleTV och styra med fjärrkontrollen, som liksom Iphonen har inbyggda rörelsesensorer och en tryckkänslig yta.

– Det är bara en liten sidogrej än så länge, men vi försöker vara ute i god tid innan det blir mainstream att ladda ner appar till AppleTV, säger Andreas Alptun.

Han och medgrundaren Carl Lodberg ägare fortfarande hela bolaget, men av familjeskäl har de precis tagit ett steg tillbaka i det operativa arbetet. I stället har de lämnat över till ekonomichefen Christian Lundquist och nyblivne vd:n Marcus Dawson, som arbetat på Illusion Labs sedan 2008.

2015 omsatte Malmöbolaget 23 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 9,3 miljoner. Enligt Andreas Alptun ser siffrorna ut att bli ungefär desamma i år.

Illusion Labs har i dag 13 anställda, med planer på att anställa ytterligare några utvecklare och 3D-grafiker under 2017. Nästa år släpper bolaget en uppföljare på det fem år gamla spelet Touchgrind BMX, där spelaren styr en BMX-cykel över hinder och hopp. Spelet har visat sig vara Illusion Labs hittills största kassako.

Med en vinstmarginal som pendlat mellan 45 och 65 procent har de båda ägarna samlat på sig 64 miljoner kronor i kassan, enligt senaste bokslutet för ägarbolaget Illusion Labs Holding. Andreas Alptun uppger att han börjat titta på att använda pengarna till nya projekt.

– Jag vill investera i något nytt, och det kommer jag göra under 2017. Men det kommer vara i ett företag jag själv är med och driver, säger han till Rapidus.

Erik Olausson

Sedan starten 2008 har Illusion Labs dragit in över 20 miljoner kronor per år på att sälja spel till läsplattor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.