fredag 26 juli 2024

inloggad som

Över 320 nya ägare till elbilsprojekt i Lund

Lundabolaget Uniti drog i förra veckan igång en insamlingskampanj, så kallad crowdfunding, för att bekosta utvecklingen av sin lättvikts-elbil för stadskörning. Målet att få in fem miljoner kronor nåddes inom de första dagarna, på onsdagsförmiddagen hade bolaget rest 6,5 miljoner kronor.

Mer än 320 personer har hittills investerat i projektet vars insamling fortgår till mitten av november.

I praktiken innebär insamlingskampanjen en emission, där de som stöttar bolaget får aktier i utbyte. Från start var tanken att sälja fem procent av bolaget för fem miljoner kronor, men hur stor del som säljs ökas i takt med att fler investerar.

Pengarna ska gå till att anställa personal och fortsätta utvecklingen av en prototyp som ska vara klar i slutet av nästa år.

andre-bogsjo– Med pengarna kan vi köpa in saker och börja prata seriöst med tillverkare. Tekniken är klar men vi behöver chassi och motorer för att börja bygga, säger bolagets finansieringsansvarige André Bogsjö.

Unitis bil utvecklas för stadskörning och kommer kunna köra max 90 km/h med en räckvidd på 15 mil. Tanken är att använda miljövänliga material som biokompositer, hampa och lin i tillverkningen. Redan nu har bolagets 150-200 förbeställningar på bilen, uppger André Bogsjö.

– Egentligen är det intresseanmälningar till förbeställningar som görs när prototypen är klar, säger han till Rapidus.

Uniti finns på Ideon i Lund och 20 personer arbetar i företaget. Uniti knoppades av i början av året från ett projekt sprunget ur numera avvecklade LU Open. Styrelseordförande är Mikael Söderberg, teknikchef i Göteborgsbaserade Pelagicore som utvecklar infotainmentsystem för bilar i samarbete med bland annat Volvo, Ericsson och Mercedes-Benz.

Emily Binks

Lundabolaget Uniti drog i förra veckan igång en insamlingskampanj, så kallad crowdfunding, för att bekosta utvecklingen av sin lättvikts-elbil för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.