torsdag 25 april 2024

inloggad som

Medicon Village på väg att hoppa av Ideonsamarbetet

Det stormar ordentligt kring planerna att utvidga Ideon. Medicon Village är på väg att hoppa av hela samarbetet, erfar Rapidus.

Enligt en välinformerad källa ska Medicon Village vid ett möte igår ha gjort klart för de övriga hyresvärdarna Wihlborgs, Castellum och Vasakronan att de helt lämnar arbetet med att utvidga Ideon. Uppgifterna bekräftas av Mia Rolf, vd för bolaget Mvbw i Lund AB, som bildats för att marknadsföra det utökade Ideon.

Medicon Villages vd Mats Leifland vill dock inte gå så långt när Rapidus når honom. Enligt Leifland har Medicon Village inte definitivt beslutat att hoppa av samarbetet, utan diskussionerna fortsätter.

Mats Leifland– Det vi vänder oss emot är att man pratar om att det skulle bli en jättestor science park, vilket signalerar ägandeskap av en huvudman. Då vi inledde diskussionen 2014 handlade det om ett nytt samarbete inom ett geografiskt område med flera parter och ett bredare innehåll. Men förslaget har förändrats under resans gång och det som nu ligger på bordet väljer vi att avstå från, säger Mats Leifland till Rapidus.

Huruvida Medicon Village kommer att lämna sitt delägarskap i bolaget som bildats för att marknadsföra det utökade Ideon vill han inte svara på.

– Det är en fråga som kommer när vi vet förutsättningarna, säger Mats Leifland.

Relationen med Ideon har varit stormig alltsedan Medicon Village bildades 2011. Initialt kallades området med AstraZenecas gamla lokaler för ”Ideon Medicon Village” men ett par månader efter invigningen bröt de båda forskningsparkerna med varandra och Medicon Village förbjöds använda Ideon-varumärket i sitt namn.

Efter långa förhandlingar enades Wihlborgs, Castellum, Vasakrononan och Medicon Village förra hösten om att utöka Ideon till att även omfatta Edison Park, Mobile Heights Center och Medicon Village. De fyra fastighetsbolagen skulle även skjuta till tre miljoner kronor om året i tre år för att marknadsföra det utökade Ideon.

Enligt flera källor till Rapidus är de kvarvarande tre fastighetsägarna Wihlborgs, Castellum och mia rolfVasakronan överens om att fortsätta utvidgningen på egen hand, utan Medicon Village.

– Vi driver vidare arbete med varumärket Ideon tillsammans med de andra fastighetsbolagen och Medicon Village driver vidare sitt. Men platsen är densamma, vi vill fortsätta samarbeta med Medicon Village, säger Mia Rolf till Rapidus

Elin Andersson Rosenstock
Emily Binks
Erik Olausson

Det stormar ordentligt kring planerna att utvidga Ideon. Medicon Village är på väg att hoppa av hela samarbetet, erfar Rapidus. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.