tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Oncorena tar in kapital för klinisk studie

|  , , ,
|  

Medicinföretaget Oncorena Holding, ett av Helsingborgsbaserade Puls portföljbolag, tar in 24 miljoner kronor för fortsatt utveckling av bolagets behandling mot njurcancer. Genom emissionen får bolaget in nya ägare, bland dem riskkapitalaktören HealthCap som tar en 15-procentig andel i Oncorena.

– HealthCap och Puls står för den största investeringen och sedan är det en hel del andra nya och gamla ägare i form av kapitalstarka affärsänglar, säger vd Jan Törnell till Rapidus.

Oncorena utvecklar behandling för patienter med spridd njurcancer och baseras på substansen orellanin som ursprungligen kommer från en svamp. Substansen angriper vissa njurceller och har i experimentella studier visat sig ha en positiv effekt vid behandling av njurcancer.

En preklinisk studie avslutas i höst och en klinisk studie i USA och Sverige beräknas påbörjas våren 2017.

– Vi räknar med att göra en studie på 20 patienter och det kommer vara dialyspatienter med spridd njurcancer. Vi kommer titta på säkerhet och effektmått för att se om tumörerna försvinner vilket vi har goda förhoppningar att de ska göra, säger Jan Törnell.

Oncorenas behandling bygger på forskning från Göteborgs universitet och har sedan start 2011 finansierats med medel från Vinnova och Göteborg universitets holdingbolag GU Ventures.

Oncorena drivs som ett virtuellt bolag och finns sedan 2013 inom Puls portfölj. Bland ägarna syns GU Ventures, Puls och forskarna.

Emily Binks

Medicinföretaget Oncorena Holding, ett av Helsingborgsbaserade Puls portföljbolag, tar in 24 miljoner kronor för fortsatt utveckling av bolagets behandling mot njurcancer. Genom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.