torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Oncorena tar in kapital för klinisk studie

|  , , ,
|  

Medicinföretaget Oncorena Holding, ett av Helsingborgsbaserade Puls portföljbolag, tar in 24 miljoner kronor för fortsatt utveckling av bolagets behandling mot njurcancer. Genom emissionen får bolaget in nya ägare, bland dem riskkapitalaktören HealthCap som tar en 15-procentig andel i Oncorena.

– HealthCap och Puls står för den största investeringen och sedan är det en hel del andra nya och gamla ägare i form av kapitalstarka affärsänglar, säger vd Jan Törnell till Rapidus.

Oncorena utvecklar behandling för patienter med spridd njurcancer och baseras på substansen orellanin som ursprungligen kommer från en svamp. Substansen angriper vissa njurceller och har i experimentella studier visat sig ha en positiv effekt vid behandling av njurcancer.

En preklinisk studie avslutas i höst och en klinisk studie i USA och Sverige beräknas påbörjas våren 2017.

– Vi räknar med att göra en studie på 20 patienter och det kommer vara dialyspatienter med spridd njurcancer. Vi kommer titta på säkerhet och effektmått för att se om tumörerna försvinner vilket vi har goda förhoppningar att de ska göra, säger Jan Törnell.

Oncorenas behandling bygger på forskning från Göteborgs universitet och har sedan start 2011 finansierats med medel från Vinnova och Göteborg universitets holdingbolag GU Ventures.

Oncorena drivs som ett virtuellt bolag och finns sedan 2013 inom Puls portfölj. Bland ägarna syns GU Ventures, Puls och forskarna.

Emily Binks

Medicinföretaget Oncorena Holding, ett av Helsingborgsbaserade Puls portföljbolag, tar in 24 miljoner kronor för fortsatt utveckling av bolagets behandling mot njurcancer. Genom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.