tisdag 5 mars 2024

inloggad som

… som tillsammans tagit in över två miljarder i år

Öresundföretagen hämtar även i år rekordmycket kapital via de svenska handelsplatserna. Inräknat de säkrade delarna av Probis kommande emission handlar det om över två miljarder kronor hittills i år. Bland de som tagit in stora summor syns Lundabolaget Immunovia, som precis genomfört en emission på 190 miljoner kronor.

Immunovia utvecklar en diagnostikmetod som ska kunna detektera cancer i bukspottkörteln på ett tidigt stadium, vilket dramatiskt påverkar patienternas chans att överleva. I dag finns ingen diagnostikmetod för tidig upptäckt, uppger Immunovias vd Mats Grahn.

Mats Grahn– Vi ligger minst två år före andra i utvecklingen. Pengarna ska användas till att under tre år validera metoden så att den kan användas på nyinsjuknade diabetiker över 50 år, vilket är en stor riskgrupp. Diabetikerstudierna kan vi nu göra parallellt med våra pågående försök med patienter som har en ärftlig risk att drabbas av cancertypen, säger han till Rapidus.

Under oktober väntas Immunovia genomföra en företrädesemission om ytterligare 27 miljoner kronor.

Årets hittills största kapitalresning står probiotikaföretaget Probi för. Lundabolaget har aviserat en kommande företrädesemission på 600 miljoner kronor, varav drygt 400 miljoner redan är säkrade genom teckningsåtagande från storägarna.

Pengarna ska gå till köpet av amerikanska Nutraceutix, en affär som Probis vd Peter Nählstedt uppger ska vara klar senast 3 oktober. Köpet ger Probi rejält ökad närvaro i USA och förväntas fördubbla bolagets omsättning till över en halv miljard kronor.

Inräknat de säkrade delarna av Probis kommande emission har de noterade Öresundsbolagen fått in över 2,0 miljarder kronor hittills i år. Det är mer än vid samma tidpunkt 2015, då slutsumman för helåret landade på 2,6 miljarder.

Totalt från år 2010 har marknadsplatserna tillfört 8,7 miljarder kronor till skånska och danska bolag. Active Biotech har totalt tagit in mest, nära 1,1 miljarder, följt av över en halv miljard kronor vardera till BioInvent, Anoto, Camurus och Hexpol

Klicka här för att se hela listan över de noterade Öresundsbolagen som fyllt kassan hittills i år.

Elisabet Ottosson

Öresundföretagen hämtar även i år rekordmycket kapital via de svenska handelsplatserna. Inräknat de säkrade delarna av Probis kommande emission handlar det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad