fredag 26 juli 2024

inloggad som

Awa Ipro sluter patentaffär med SKF

Awa Ipro har fått i uppdrag att sälja 173 kullager-patent från verkstadsjätten SKF. För Malmöbolaget hägrar en betydande andel av en affär värd ett antal hundra miljoner kronor. Parallellt har systerbolaget Awapatent värvat Volvogruppens globala IP-chef till ett nytt affärsområde.

Awa Ipro bildades 2012 som ett mer riskbenäget systerbolag till immaterialrättsbyrån Awapatent och sysselsätter i dag sex anställda. Historiskt har Awa Ipro främst jobbat med uppstartsbolag som vill hitta alternativa sätt att dra in pengar på sina rättigheter. Nyligen sålde bolaget exempelvis patent från den lilla hörlursutvecklaren Melaud i Stockholm.

Framöver ska Awa Ipro rikta sig mer mot storföretag. I fallet med SKF handlar det om patent inom kullager för bilindustrin och vitvarutillverkare som Awa Ipro har fram till julafton att hitta köpare eller licenstagare till.

Thomas Toroundinis– Det räcker med att vi säljer ett av SKF:s patent för att vi ska gå jämnt ut på projektet. Går hela affären i lås kan det röra sig om tiotals miljoner kronor i intäkter, säger vd Thomas Torounidis utan att vilja precisera hur stor andel av SKF:s patentintäkter som tillfaller Awa Ipro.

Blir det ingen försäljning går dock Awa Ipro lottlösa, vilket hände förra året då bolaget fick ett liknande uppdrag för Telia.

Awa Ipro omsatte 1,4 miljoner kronor förra året, Thomas Torounidis räknar med något lägre omsättning i år. Ett negativt rörelseresultat 2015 balanserades upp av en kapitalinjektion på 1,9 miljoner kronor från Awapatent.

Awa Ipro och Awapatent ingår båda i den personalägda Awa-koncernen, som förra året omsatte 593 miljoner kronor med ett resultat efter skatt på 23,5 miljoner. Koncernchef Magnus Hallin räknar med att öka omsättningen med tio procent under 2016. Awapatent har i dag knappt 300 anställda, varav närmare 120 i Skåne. Patentbyrån har just värvat Volvogruppens globala IP-chef Henrik Olsson för att leda ett nytt affärsområde inom strategirådgivning kopplat till immateriella rättigheter.

Erik Olausson

Awa Ipro har fått i uppdrag att sälja 173 kullager-patent från verkstadsjätten SKF. För Malmöbolaget hägrar en betydande andel av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Ny konkurs i Sulieman-sfären

    Ytterligare ett bolag med koppling till Sami Suliemans företagsgrupp går i graven då designföretaget Poasana har inlett en konkurs.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Osäkra tillgångar i Plexian

    Pengarna tog slut för snabbt. Det säger Håkan Hallström som på måndagen utsågs till konkursförvaltare i det börsnoterade Malmöbolaget Plexian.