söndag 12 maj 2024

inloggad som

Mincbolaget Hearezanz mjukvara kan snart låta höra om sig

Mincbolaget Hearezanz har fått klart en prototyp för marknaden och mobiliserar med nytt team från Malmöbaserade Linearity. Hearezanz har utvecklat en mjukvara för personer med hörselnedsättning och normalhörande som kan installeras och användas i alla produkter som kan processa tal eller musik. Och man behöver ingen apparat i örat längre.

Hearezanz algoritm utför en online-kalibrering som är anpassad inte bara till individen, utan även till den specifika hårdvaran. Konceptet kallas för Individual Hearing Compensation. Ur ett audiogram – resultatet från ett individuellt hörseltest – går det att utläsa vilka frekvensområden som behöver förstärkas. Utifrån den uppkomna hörselprofilen bearbetar sedan mjukvaran ljudet så att det passar den avsedda produkten, som kan vara en mobiltelefon, en dator eller en surfplatta.

– Vår mjukvara gör en finkalibrering som också tar hänsyn till den unika hårdvaran. Det är dessa små justeringar som gör hela skillnaden, säger vd Jan Weber till Rapidus.

Sent i våras anslöt John Philipsson och Roger Martinson från Linearity till utvecklingsteamet på Hearezanz och tillsammans med Jan Weber är de i dag huvudägare. Både John Philipsson och Roger Martinson har mångårig erfarenhet av mjukvaruutveckling för ljudoptimering, bland annat från ST-Ericsson.

– Vi har för avsikt att finansiera verksamheten med egna medel och satsar tills vidare på kundfinansiering i stället för externa finansiärer, säger Jan Weber.

Hearezanz är i diskussion med ett antal företag och Jan Weber tror att mjukvaran kommer att finnas tillgänglig i en mobiltelefon redan i början av nästa år.

Magnus Erlandsson

Mincbolaget Hearezanz har fått klart en prototyp för marknaden och mobiliserar med nytt team från Malmöbaserade Linearity. Hearezanz har utvecklat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen