torsdag 21 november 2024

inloggad som

Börsaktuellt cancerbolag får tung uppbackning

Cancerbolaget ChemoTech från Lund, som redan etablerat sig på den indiska marknaden, listar sig på First North. Under sommaren fick bolaget in sju miljoner kronor från ägarkretsen, som inkluderar SEB:s vice ordförande Urban Jansson och Martin Jerndal, avdelningschef på Nordea.

ChemoTech utvecklar en elektrokemoterapeutisk behandlingsmetod, kallad ECT, som gör att cellgift fungerar med bara fem procent av den normala toxiska nivån. Med hjälp av korta, intensiva elektriska impulser görs membranet på cancercellerna genomträngligt, så att cellgifterna får snabbare effekt.

ChemoTechs medicinteknik, kallad IQwave, är en vidareutveckling av en redan EU-godkänd behandling, vilket gjort lanseringen snabb. Flera sjukhus i Indien använder redan ChemoTechs utrustning, som enligt ledningen är relativt billig.

– Vi har valt att gå på länder med en bristfällig cancervård där prisnivån är avgörande för om patienten ska få behandling. Vi har prissatt behandlingen så att även en medelklassfamilj i Asien ska ha råd med den, utan försäkring eller statlig ersättning, säger vd och medgrundare Mohan Frick.

Under sommaren tog bolaget in 7 miljoner kronor, till största del från redan existerande ägare. En etablering i Filippinerna och Iran är inledd. I november går bolaget till First North med sikte på att ta in 15 miljoner kronor. En del av beloppet är redan tecknat av existerande ägare, uppger Mohan Frick.

– Vi funderar på att öka emissionen till 16 miljoner kronor så det finns utrymme för allmänheten att teckna, vilket är själva idén med listningen, säger Mohan Frick till Rapidus.

ChemoTech grundades 2014 av Mohan Frick, ekonom med över 15 års erfarenhet av life science, tillsammans med professor emeritus Bertil Persson från strålfysikforskningen vid Lunds universitet och Göran Hellers, tidigare chef på Huddingekirurgen.

I ägarlistan och styrelsen syns flera tunga namn. Mohan Fricks far Anders Frick, Arjos förre vd och tidigare styrelseledamot i bland annat Getinge och Sweco, backar upp bolaget tillsammans med Lars Peter Harbing, Getingeveteran som senare innehaft chefsposter inom Johnson & Johnson. Utöver dem är SEB:s vice ordförande Urban Jansson en viktig investerare, liksom Christer Johansson, tidigare ägare och ordförande för Sveriges största privata sågverksgrupp, Vida.

Störst extern finansiär är familjen Anna och Martin Jerndal som tillsammans har över tio procent.

ChemoTech har åtta anställda varav två i Lund och övriga i Indien och Filippinerna. Pengarna från listningsemissionen ska förutom lansering i Filippinerna och Iran användas till produktutveckling av ChemoTechs smärtstillande metod för metastaser i ryggraden. Även den bygger på behandling med en medicinteknisk apparatur som avger elektromagnetiska pulser.

Jennie Lorentsson

Cancerbolaget ChemoTech från Lund, som redan etablerat sig på den indiska marknaden, listar sig på First North. Under sommaren fick […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt.