torsdag 18 april 2024

inloggad som

Polypeptide stänger dansk fabrik – bygger ut i Limhamn

Polypeptide Group stänger sin fabrik i danska Hillerød. Samtidigt investerar de 50 miljoner kronor i sin Limhamnsanläggning.

Jens Fricke– Stängningen av Danmark Polypeptide Laboratories i Hillerød och konsolideringen av produktionen till Limhamn har funnits med i en långsiktig plan, och skedde officiellt den siste augusti, säger Jens Fricke.

Han är vd för koncernens svenska del, Polypeptide Laboratories, och ansvarig för Hillerødenheten.

30 anställda berörs av nedläggningen i Hillerød. Produkten som tillverkats där håller på att fasas ut och ersättas av en ny.

Polypeptide sysslar med utveckling och kontraktstillverkning av peptider till läkemedelsbolag, samt har en mindre del egen produktion av generikaläkemedel. Koncernens huvudkontor och dess största fabrik finns i Limhamn. Utöver detta finns produktionsanläggningar även i Frankrike, USA och Indien.

I Limhamnsfabriken har nyinvesteringen gått till tre nya processutrustningar. Fabriken har nyligen klarat en kvalitetsinspektion gjord av FDA, den amerikanska myndigheten för läkemedelskontroll, enligt Jens Fricke.

Koncernen sysselsätter 180 personer i Limhamn. Fabriksnedläggningen i Hilleröd innebär inte någon ökning av antalet anställda i Limhamn, men det kan ändå bli aktuellt av andra skäl.

– Det ser ut som att vi snart sluter ett betydande kundavtal som skulle innebära en ökning av produktionsvolymen med 10-15 procent. Dessutom har vi andra kundprojekt som nu är i klinisk fas III, där den kommande marknadsproduktionen kan komma att förläggas hos oss, säger Jens Fricke till Rapidus.

Polypeptide producerar peptider som används i läkemedel genom hopkoppling av byggstenar, olika aminosyror, i kemiska processer i storskaliga reaktorer. Polypeptide ingår i Ferringsfären, tillsammans med Malmöbolagen Nordic Drugs, QPharma, och Euro-Diagnostica, och har Malmösonen Frederik Paulsen Jr som ensam ägare. Polypeptide Laboratories i Sverige omsätter runt 460 miljoner kronor årligen.

Elisabet Ottosson

Polypeptide Group stänger sin fabrik i danska Hillerød. Samtidigt investerar de 50 miljoner kronor i sin Limhamnsanläggning. – Stängningen av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.