I våras lades LU Open ned under hårda protester. Nu har förre universitetsrektorn Per Eriksson och det tidigare toppgarnityret på LU Open startat ett nytt bolag med snarlik verksamhet. De senaste två veckorna har de skickat in projektansökningar till Vinnova om 21 miljoner kronor tillsammans med bland andra Matematikcentrum, Sigma Connectivity och ArjoHuntleigh, uppger medgrundaren Karin Johansson-Mex.
När LU Open stängdes för några månader sedan hade organisationen funnits i cirka tre år och enligt egna beräkningar bidragit till samverkansprojekt mellan universitet, näringslivet och offentliga aktörer för sammanlagt 500 miljoner kronor. Verksamheten finansierades till 15 procent av universitetet.
Nedläggningen kom efter en intern utredning av vicerektor Bo Ahrén och innebar att samtliga projekt lyftes över till respektive fakultet samt att universitetet uppskattas spara fyra miljoner kronor om året, det som LU Open fått i centrala medel. Bo Ahrén pekade på kritik från fakulteterna om att LU Open initierat egna projekt efter incitament från omvärlden men utan större förankring hos forskarna.
– Nedläggningen kom plötsligt – vi blev tagna på sängen. Den nye rektorn beslutade av ideologiska skäl att denna typ av projekt ska sökas och drivas ute på fakulteterna istället för centralt, säger Karin Johansson-Mex till Rapidus.
Vissa universitetsövergripande projekt fick stängas ner eftersom det inte fanns någon som kunde driva dem, enligt Karin Johansson-Mex.
Per Eriksson är styrelseordförande i det nybildade bolaget och kommer delvis vara operationell. Innan sitt rektorsuppdrag var han bland annat generaldirektör på Vinnova. Han är sedan i somras även vicerektor för forskning vid Kristianstad högskola.
– Han är en viktig kraft i bolaget med ett enastående nätverk. Nu vill vi söka finansiering och bygga projekt, innovationsprocesser och nya former för utbildning tillsammans med andra aktörer i ”innovationsgalaxen”, hitta mellanrummen där vi gör skillnad, säger Karin Johansson-Mex.
En egen utvärdering där 80 forskare ingick visade att verksamheten behövs, att det uppstått ett vacuum, menar Karin Johansson-Mex. Detta eftersom många forskare inte hinner eller har kontaktytan för att hitta samarbetspartner. Samma gäller för bolagen samt Region Skåne och kommuner, som är de som har behoven som projekten löser.
Utöver Per Eriksson och Karin Johansson-Mex är Impact Galaxy grundat av LU Opens tidigare chef Helene Vogelmann samt Martin Stankovski och Patrik Rydén, även de med ett förflutet på LU Open. Totalt sysselsätter bolaget sju personer, varav några på konsultbasis. De skriver ansökningarna på uppdrag eller får andel av projektbudgeten när de arbetar som koordinatorer. Eventuell vinst ska föras tillbaka till bolagets verksamhet.
De första projektansökningarna handlar om att bygga positioneringssystem inom sjukvården för att hitta och hantera utrustning mer effektivt, samt bygga ett trafiksäkerhetssystem som utvärderar stora datamängder från olyckor och därefter identifiera andra riskplatser.
Elisabet Ottosson