måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nedlagt LU Open återuppstår med Per Eriksson vid rodret

I våras lades LU Open ned under hårda protester. Nu har förre universitetsrektorn Per Eriksson och det tidigare toppgarnityret på LU Open startat ett nytt bolag med snarlik verksamhet. De senaste två veckorna har de skickat in projektansökningar till Vinnova om 21 miljoner kronor tillsammans med bland andra Matematikcentrum, Sigma Connectivity och ArjoHuntleigh, uppger medgrundaren Karin Johansson-Mex.

När LU Open stängdes för några månader sedan hade organisationen funnits i cirka tre år och enligt egna beräkningar bidragit till samverkansprojekt mellan universitet, näringslivet och offentliga aktörer för sammanlagt 500 miljoner kronor. Verksamheten finansierades till 15 procent av universitetet.

Nedläggningen kom efter en intern utredning av vicerektor Bo Ahrén och innebar att samtliga projekt lyftes över till respektive fakultet samt att universitetet uppskattas spara fyra miljoner kronor om året, det som LU Open fått i centrala medel. Bo Ahrén pekade på kritik från fakulteterna om att LU Open initierat egna projekt efter incitament från omvärlden men utan större förankring hos forskarna.

Karin Johansson_Mex– Nedläggningen kom plötsligt – vi blev tagna på sängen. Den nye rektorn beslutade av ideologiska skäl att denna typ av projekt ska sökas och drivas ute på fakulteterna istället för centralt, säger Karin Johansson-Mex till Rapidus.

Vissa universitetsövergripande projekt fick stängas ner eftersom det inte fanns någon som kunde driva dem, enligt Karin Johansson-Mex.

Per Eriksson är styrelseordförande i det nybildade bolaget och kommer delvis vara operationell. Innan sitt rektorsuppdrag var han bland annat generaldirektör på Vinnova. Han är sedan i somras även vicerektor för forskning vid Kristianstad högskola.

– Han är en viktig kraft i bolaget med ett enastående nätverk. Nu vill vi söka finansiering och bygga projekt, innovationsprocesser och nya former för utbildning tillsammans med andra aktörer i ”innovationsgalaxen”, hitta mellanrummen där vi gör skillnad, säger Karin Johansson-Mex.

En egen utvärdering där 80 forskare ingick visade att verksamheten behövs, att det uppstått ett vacuum, menar Karin Johansson-Mex. Detta eftersom många forskare inte hinner eller har kontaktytan för att hitta samarbetspartner. Samma gäller för bolagen samt Region Skåne och kommuner, som är de som har behoven som projekten löser.

Utöver Per Eriksson och Karin Johansson-Mex är Impact Galaxy grundat av LU Opens tidigare chef Helene Vogelmann samt Martin Stankovski och Patrik Rydén, även de med ett förflutet på LU Open. Totalt sysselsätter bolaget sju personer, varav några på konsultbasis. De skriver ansökningarna på uppdrag eller får andel av projektbudgeten när de arbetar som koordinatorer. Eventuell vinst ska föras tillbaka till bolagets verksamhet.

De första projektansökningarna handlar om att bygga positioneringssystem inom sjukvården för att hitta och hantera utrustning mer effektivt, samt bygga ett trafiksäkerhetssystem som utvärderar stora datamängder från olyckor och därefter identifiera andra riskplatser.

Elisabet Ottosson

I våras lades LU Open ned under hårda protester. Nu har förre universitetsrektorn Per Eriksson och det tidigare toppgarnityret på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lyckegård kapar förlusten – och lämnar Skåne

    Lyckegård Group minskar förlusten rejält för 2024. Till stor del beror det på att koncernen har kapat det olönsamma affärsområdet Soil & Seed. Nu meddelar bolaget att verksamheten flyttas.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Alfa Laval förteget om framtidsplanerna

    KOMMENTAR: Alfa Laval vill köpa ett franskt bolag inom kryoteknik – tekniken att kyla ned ämnen till under minus 150 grader. Priset är närmare 9 miljarder kronor. Området är helt nytt för Lundabolaget. Ändå kan inte Alfa Laval vaska fram en talesperson som kan ge en strategisk bakgrund till affären.

  • Koenigsegg tar första steget mot börsen

    Den svenska superbilstillverkaren Koenigsegg stuvar om i bolagstoppen och det Ängelholmsbaserade bolaget går från privat till publikt. Samtidigt ska de drygt 800 anställda få chansen att bli delägare genom personaloptioner.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Beamonics breddar målgruppen

    Efter ett framgångsrikt fjolår har Lundabolaget Beamonics fyllt på kassan för att ta nästa steg i tillväxtresan. — Med de här pengarna ska omsättningen öka, säger vd Can Xu till Rapidus.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.