onsdag 6 december 2023

inloggad som

Gasporox knoppar av instrument för lungmätning

Lundabolaget Gasporox har bildat GPX Medical, ett dotterbolag där de lägger hela verksamheten som rör medicinska tillämpningar av den patenterade tekniken för analys av gas i slutna hålrum.

MärtaLewanderXU– Vi arbetar inom två applikationsområden med vår lasermätning. Tekniken som analyserar gas i förpackningar befinner sig i kommersiell fas medan den medicinska och diagnostiska tillämpningen fortfarande är under utveckling. Därför vill vi separera verksamheterna, säger Märta Lewander Xu, som är vd för Gasporox och varit med och utvecklat tekniken.

Verksamheten i GPX Medical kommer för närvarande att ledas och drivas av Gasporox organisation.

Dotterbolaget ska vidareutveckla ett instrument som med en ofarlig metod undersöker lungutvecklingen hos för tidigt födda barn, vilken är en vanlig orsak till komplikationer. I dag görs undersökningen med blodprov och lungröntgen på barnen, som i vissa fall endast väger 500 gram.

– Forskargruppen vid Lunds universitet har gjort en pilotstudie på bebisar i Lund. Med vår teknik kan laserljuset gå några centimeter genom kroppsvävnad, vilket gör att tekniken lämpar sig väl på barn. Analysen kan användas för att uppskatta syrehalten i lungorna och därigenom bedöma utvecklingen av lungorna. Laserljuset riktas mot armhålan, går genom lungan och fångas upp av detektorn på bröstkorgen, säger Märta Lewander Xu.

En första prototyp av ett analysinstrument ska vara färdig 2018 inom ramen för det treåriga EU-projektet Eurostar, som görs tillsammans med Lunds universitet, Gasporox majoritetsägare Norsk Elektro Optikk och tyska lasertillverkaren Nanoplus.

Tekniken att mäta halten av olika fria gaser inuti hålrum som bihålor, lungor och förpackningar har utvecklats vid Lunds universitet och rättigheterna ägs av Gasporox. Inom utvecklingen av analysinstrument för gas i förpackningar samarbetar Gasporox med industrijätten Å&R Carton i Lund, som i våras gick in som näst största delägare i Gasporox.

Gasporox bildades 2005, har åtta anställda och hade förra året en omsättning av runt fyra miljoner kronor.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Gasporox har bildat GPX Medical, ett dotterbolag där de lägger hela verksamheten som rör medicinska tillämpningar av den patenterade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad