fredag 10 maj 2024

inloggad som

Eldriven wakeboard från Malmö når marknaden

Sedan försäljningsstarten i våras har skånska uppstartsbolaget Radinn sålt runt 80 exemplar av sin eldrivna wakeboard, som kostar 15.000 euro styck i konsumentledet. Bolagets patentsökta bräda, som är oberoende av vind, vågor och båt, är till stora delar utvecklad i Malmö, där den också tillverkas.
radinn
Samtliga brädor testas i Malmö hamn innan leverans. Uppskattningsvis kommer försäljningen nå 150 brädor under 2016, uppger bolagets grundare och vd Philip Werner för Rapidus. Det motsvarar en försäljning på över 20 miljoner kronor första året på marknaden.

Philip_Werner– Vi har sålt brädor över hela världen, bland annat till Franska Polynesien, Hawaii, Mellanöstern, och även till Sverige och Norge, säger Philip Werner.

Det var under tiden som extremsportälskande ekonomistudent på Lunds universitet 2013 som Philip Werner fick idén att sätta en elmotor på en wakeboard. Sedan tidigare finns wakeboard som dras efter båt eller av någon stationär anläggning. Alternativet är bensindrivna brädor från exempelvis tjeckiska Jet-Surf. Radinns bräda har en maxfart över 20 knop och batteriet räcker ungefär en halvtimme.

Radinn kommer att släppa fler extremsportprodukter under det närmaste halvåret, uppger Philip Werner, men vill inte berätta några detaljer.

Malmöföretaget Frankly Consulting, som också är delägare, har utvecklat den handkontroll och Iphone-app som styr Radinns bräda. Bolagen håller till i samma hus vid Saltimporten i Malmö. Montering av detaljerna som utgör brädan med tillbehör sker i Malmö och behöver expandera med ett par personer under året. I dag har Radinn åtta hel- och deltidsanställda i Malmö.

Förra året tog Radinn in över sju miljoner kronor i externt kapital från utländska bolag inom branschen. Bolaget ägs av grundarna Philip Werner, Alexander Lind och samarbetspartners samt internationella investerare.

Elisabet Ottosson

Sedan försäljningsstarten i våras har skånska uppstartsbolaget Radinn sålt runt 80 exemplar av sin eldrivna wakeboard, som kostar 15.000 euro […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen