torsdag 25 april 2024

inloggad som

LU värvar Bert Nordberg och Sarah Fredriksson till holdingbolaget

Lunds universitets såddfinansieringsbolag, LU Holding, får in tre nya näringslivsprofiler i styrelsen. Bland dem förre Sony Mobile-chefen Bert Nordberg.

Bert Nordberg var vd och senare styrelseordförande i Sony Mobile fram till 2013. I dag har han styrelseuppdrag i bland annat Vestas, Axis, SCA, Electrolux och Sigma Connectivity.

Linus_Wiebe– Vi är naturligtvis jätteglada att ha fått Bert Nordberg i styrelsen. Han har ett fantastiskt nätverk av personer i hela Sveriges storindustri som han kommer att kunna koppla ihop med forskarna i uppstartsbolagen, säger Linus Wiebe till Rapidus.

Han är innovationsdirektör vid Lunds universitet och chef för såddfinansieringsbolaget, som i juni i år bytte namn från LU Innovation System till LU Holding.

– Nya i styrelsen förutom Bert Nordberg blir riskkapitalisten Jeanette Andersson, tidigare verksam i affärsängelnätverk på både svensk och europeisk nivå, och Genovisgrundaren Sarah Fredriksson. Sarah Fredriksson har lång erfarenhet av att driva forskningsbaserade uppstartsbolag, säger Linus Wiebe.

Avgående styrelseledamöter är Jonas Gallon, Karin Salomonsson och Roland Andersson.

LU Holding arbetar med att stötta forskare vid universitetet som vill ta patent och kommersialisera sina resultat. Bolaget har i dag över 40 forskningsavknoppningar i portföljen, varav knappt hälften inom life science.

Elisabet Ottosson

Lunds universitets såddfinansieringsbolag, LU Holding, får in tre nya näringslivsprofiler i styrelsen. Bland dem förre Sony Mobile-chefen Bert Nordberg. Bert […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.


  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • AW med en offensiv försvarsindustri

    Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.

  • Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Skånes investerare har plånboken framme för 2024

    Riskkapitalmarknaden kommer i år att fortsätta vara köparnas. Och det finns massor av torrt krut i ladorna. Investerarna som Rapidus talat med har, snarare än exits, nya förvärv i sikte och gott om pengar att spendera.

  • Hon är LU Holdings nya marknadschef

    Emma Renman är ny marknadsansvarig för Lunds universitets investeringsbolag.

  • Dyr flytt för Genovis

    Enzymbolaget Genovis minskar lönsamheten. Bolagets rapport för årets tredje kvartal släpptes i dag och mottogs inte väl av marknaden.

  • Hon tänker tvärtom

    När man utvecklar läkemedel måste man veta att det går att sälja, inte bara hoppas att det blir verkningsfullt. Det sa Sarah Fredriksson, vd för läkemedelsföretaget Aqilion i Helsingborg, när hon gästade Rapidus AW på torsdagen.

  • Frågetecken inför AI-reglering

    EU vill bli först ut med att reglera användandet av artificiell intelligens (AI). Oron växer för att kommer försvåra bildandet av nya AI-företag, enligt Mikael Ljungblom på AI Sweden.

  • Fåhraeus öppnar ny fond

    Lundaprofilen och serieentreprenören öppnar en miljardfond.

  • Genovis lämnar Lund

    Efter ett års förseningar har enzymbolaget Genovis inlett sin flytt från Medicon Village i Lund till Kävlinge.