fredag 23 februari 2024

inloggad som

Medeonbolag genomför kliniska studier på chilireceptor

Pila Pharma har tagit in pengar för att under hösten genomföra sina första kliniska prövningar på diabetiker. Kapitalresningen sker genom delägaren Almi Invest Syd och en grupp privata investerare, bland dem noterade Lundabolaget Follicums ordförande Fredrik Buch. Han tar även tar plats i styrelsen tillsammans med den tidigare Novo Nordisk-toppen Lene Andersen.

Pila Pharmas vd och grundare Dorte X Gram vill inte uppge någon exakt summa, men säger att det rör sig om ett miljonbelopp som bolaget får in.

Dorte X Gram– Det är tillräckligt mycket pengar för att dra igång den första kliniska studien som vi hoppas blir klar redan till årsskiftet, säger hon till Rapidus.

Forskningen bakom Pila Pharma kretsar kring receptorn TRPV1 – även kallad ”chilireceptorn” eftersom den reagerar på ett ämne i chilifrukter – efter att Dorte X Gram upptäckt att blockering av receptorn verkar ha en koppling till insulinreglering hos diabetesdrabbade.

Under våren köpte Pila Pharma upp exklusiva rättigheter till läkemedelskandidaten XEN-D0501, med dokumenterad effekt på chilireceptorn, från brittiska Ario Pharma. Ario Pharma har tidigare använt XEN-D0501 i kliniska studier med KOL-patienter, och under 2015 genomförde Pila Pharma prekliniska studier på diabetesdrabbade möss. Nu under hösten väntar alltså Pila Pharmas första kliniska studie som ska säkerställa att kandidaten även är säker att användas av diabetiker.

Målet för Pila Pharma är att projektet ska säljas eller licensieras ut till ett stort läkemedelsföretag inom de närmaste tre åren, men redan nu tittar ledningen efter möjliga samarbetspartner som kan hjälpa till att driva fram läkemedelskandidaten.

– Vi fick ett konkret joint venture-erbjudande förra veckan från ett utländskt läkemedelsbolag. De vill gå in med ett ganska stort belopp så får vi ett avtal med dem så har vi säkrat en ganska stor del av planen, säger Dorte X Gram.

För att dra fram kandidaten till fas III räknar företaget med en kostnad på runt 75 miljoner kronor. Nästa kapitalresning är planerad till slutet av året.

I styrelsen sitter sedan tidigare Per Antonsson från Almi Invest Syd. Styrelseordförande är Jan Nilsson, tidigare vd för Verisure i Norge, Belgien, Holland och Danmark. Pila Pharma bildades 2014 och drivs av Dorte X Gram tillsammans med ett antal konsulter.

Hanna Sigeman

Pila Pharma har tagit in pengar för att under hösten genomföra sina första kliniska prövningar på diabetiker. Kapitalresningen sker genom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.