torsdag 21 november 2024

inloggad som

… och bäddar för massiv kapitalresning

Pengarna från DuoCort-affären hade kommit väl till pass för Puls. Investeringsbolaget har just bestämt sig för att ta in 150-200 miljoner kronor för att kunna lägga om sin portföljstrategi.

Sedan starten 2003 har Puls varit med och startat tio portföljbolag inom olika grenar av läkemedelsutveckling. Sex är kvar i portföljen, medan Pharmapnea lagts ned, Lidds listats på First North och Ambria Dermatology och DuoCort sålts till större spelare. Gemensamt för alla projekten är dock att Puls efterhand tagit in externa ägare, vilket spätt ut Puls andel rejält inför utförsäljningen.

clas_runnberg– Vi har bland annat velat tillförsäkra oss expertisen som kan finnas i att ha externa ägare. Men nu har vi varit igång ett tiotal år och känner oss säkrare på hur vi vill jobba, säger styrelseordföranden Clas Runnberg till Rapidus.

Enligt planen ska Puls tillsammans med innovatörerna finansiera utvecklingen själva framöver – hela vägen till kliniska försök och i vissa fall ända till fas IIa.

Fram till årsskiftet hade själva Puls tagit in sammanlagt 87 miljoner kronor från ägarna, som inkluderar Länsförsäkringar Skåne, Björn Parkander och en anonym ägarfamilj i utlandet. Den nya strategin kommer enligt ledningens beräkningar kräva 150-200 miljoner kronor, pengar som ska plocka in under 2016 och 2017. För att klara åtagandena fram till dess har de tidigare ägarna skjutit till 21,3 miljoner kronor i bryggfinansiering under våren.

Under våren startade Puls även Trophea, det första portföljbolaget som ska drivas enligt den nya strategin. Trophea är baserat på upptäckten att två existerande substanser i kombination har visat sig ha effekt på hudatrofi, det vill säga att huden blir förtunnad av ålder, överdrivet solande eller som en bieffekt vid behandling av eksem och psoriasis. Enligt planen ska Puls finansiera verksamheten fram till de första studierna på människor 2019, något som beräknas kosta 24 miljoner kronor.

– Trophea är ett klassiskt Puls-projekt så till vida att det är ett känt behov och inte handlar om helt nya substanser. Dessutom är det ett projekt inom hudvård, vilket gör att det inte är alls samma komplexitet inom till exempel toxikologi, säger Clas Runnberg.

Erik Olausson

Pengarna från DuoCort-affären hade kommit väl till pass för Puls. Investeringsbolaget har just bestämt sig för att ta in 150-200 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.