torsdag 9 maj 2024

inloggad som

… och bäddar för massiv kapitalresning

Pengarna från DuoCort-affären hade kommit väl till pass för Puls. Investeringsbolaget har just bestämt sig för att ta in 150-200 miljoner kronor för att kunna lägga om sin portföljstrategi.

Sedan starten 2003 har Puls varit med och startat tio portföljbolag inom olika grenar av läkemedelsutveckling. Sex är kvar i portföljen, medan Pharmapnea lagts ned, Lidds listats på First North och Ambria Dermatology och DuoCort sålts till större spelare. Gemensamt för alla projekten är dock att Puls efterhand tagit in externa ägare, vilket spätt ut Puls andel rejält inför utförsäljningen.

clas_runnberg– Vi har bland annat velat tillförsäkra oss expertisen som kan finnas i att ha externa ägare. Men nu har vi varit igång ett tiotal år och känner oss säkrare på hur vi vill jobba, säger styrelseordföranden Clas Runnberg till Rapidus.

Enligt planen ska Puls tillsammans med innovatörerna finansiera utvecklingen själva framöver – hela vägen till kliniska försök och i vissa fall ända till fas IIa.

Fram till årsskiftet hade själva Puls tagit in sammanlagt 87 miljoner kronor från ägarna, som inkluderar Länsförsäkringar Skåne, Björn Parkander och en anonym ägarfamilj i utlandet. Den nya strategin kommer enligt ledningens beräkningar kräva 150-200 miljoner kronor, pengar som ska plocka in under 2016 och 2017. För att klara åtagandena fram till dess har de tidigare ägarna skjutit till 21,3 miljoner kronor i bryggfinansiering under våren.

Under våren startade Puls även Trophea, det första portföljbolaget som ska drivas enligt den nya strategin. Trophea är baserat på upptäckten att två existerande substanser i kombination har visat sig ha effekt på hudatrofi, det vill säga att huden blir förtunnad av ålder, överdrivet solande eller som en bieffekt vid behandling av eksem och psoriasis. Enligt planen ska Puls finansiera verksamheten fram till de första studierna på människor 2019, något som beräknas kosta 24 miljoner kronor.

– Trophea är ett klassiskt Puls-projekt så till vida att det är ett känt behov och inte handlar om helt nya substanser. Dessutom är det ett projekt inom hudvård, vilket gör att det inte är alls samma komplexitet inom till exempel toxikologi, säger Clas Runnberg.

Erik Olausson

Pengarna från DuoCort-affären hade kommit väl till pass för Puls. Investeringsbolaget har just bestämt sig för att ta in 150-200 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.