tisdag 23 april 2024

inloggad som

Sony-veteraner bygger hårdvara för försvunna dykare

Ytterligare en idé sprungen ur Sony Mobiles uppstartsprogram Next Step är på väg att bolagiseras och sättas i produktion. Produkten är en hårdvara som ska lokalisera dykare under vatten med hjälp av ultraljud.

Sony Mobile-veteranerna Jerry Färm och Ola Albertsson är båda dykare och har själva erfarenhet av incidenter då ett undervattenslarm eller lokaliseringsverktyg hade behövts.

jerry_farm– Jag gjorde exempelvis ett nattdyk när min ficklampa slutade fungera, då är det omöjligt för både meddykare och båten att lokalisera mig, säger Jerry Färm, säljansvarig för bolaget som håller på att ta form.

Troligtvis kommer företaget gå under namnet SubDetect och den första produkten kallas DiverFinder. Dyklarmet som nu utvecklas i Mapcis labb i Lund ska säljas som ett tillbehör som dykaren själv fäster på armen eller i sin dykväst. Förhoppningen är att kunna ta fram en hårdvara med en räckvidd på 1.500 meter.

– Med enheten ska dykare både kunna uppmärksamma och lokalisera varandra, men även dykguider och ombordpersonal ska kunna hitta dykarna, säger Jerry Färm.

DiverFinders sändare och mottagare har hittills testats i labb och i Lomma hamn, under sommaren ska designen slimmas.

– Det ska vara en enkel och relativt billig grej, visualiseringen ska inte ske med display utan snarare med LED-ljus eller ljudsignaler som tilltar när man närmar sig den man letar efter, säger Jerry Färm.

Delägare i Subdetect är också hårdvarudesigner John Berntsen, som också är medgrundare till Ideon-baserade Soreco, även det sprunget ur Sony Mobiles Next Step-program. På sikt ser trion flera användningsområden för sin teknik, exempelvis för mätningar i havet eller för kontroll av hamntrafik. Hittills drivs utvecklingen av eget kapital men en ansökan om förstudieanslag ska lämnas in till Almi.

Jennie Lorentsson

Ytterligare en idé sprungen ur Sony Mobiles uppstartsprogram Next Step är på väg att bolagiseras och sättas i produktion. Produkten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad