BoneSupport-grundaren Lars Lidgren startar tillsammans med Fredrik Thafvelin, före detta Capiochef, ett IT-inriktat vårdbolag. Verksamheten ska jobba med IT-stöd, riktat framför allt mot företagshälsa, vård och förebyggande åtgärder.
Den nybildade företagsgruppen Rethinking Care har sitt säte i Lund, men majoriteten av personalen finns i Stockholm. Bolaget har även ett kontor i Oslo som vd:n Thafvelin, läkare och tidigare Norden-chef på Capio, verkar ifrån.
Bolaget knyter samman flera redan befintliga företag och affärsområden till en liten koncern som riktar sig mot privat och offentlig vård, företag och försäkringsbolag.
Affärsområdet “software as service” ligger i Agilit, som härstammar från Capioavknoppningen Enalog. Fokus ligger på IT-verktyg och integration inom både privat och offentlig vård.
– När jag gjorde min AT-tjänst i början av 80-talet hade en specialist uppemot 4.000 patientbesök om året. I dag har en allmänmedicinare cirka 800 konsultationer om året. En orsak är att IT-verktygen tagit kraft från vården och allt för mycket administration har tagits över av vårdpersonalen, säger Fredrik Thafvelin till Rapidus.
Rethinkning Cares mjukvara ska därför vara enklare för läkarna att använda, information ska inte behöva upprepas och den ska vara lätt att ansluta till andra program. Patienterna ska även själva kunna lägga till information i sina hämtade journaler, och inte bara ta del av dem, som i exempelvis Region Skånes system.
– Det handlar å ena sidan om att låta patienten medverka till att kvalitetssäkra och styra sin vård, å andra sidan om att hantera informationen så den skapar ett värde. Att få ut en kilometer journal vid långvarig sjukdom hjälper inte, det som hjälper är struktur och att patienten bidrar i konsultationen, vilket den ofta är bäst på, säger Fredrik Thafvelin.
Det andra affärsområdet i bolaget går under benämningen ”care as service”, och baseras bland annat på Lars Lidgrens projekt AM e-Consulting – ett vårdföretag som varit inriktat på kvalificerad rådgivning, så kallad second opinion via ett callcenter, för att hjälpa patienterna till rätt vårdgivare.
Det tredje benet i verksamheten är företagshälsovård, främst inriktad på förebyggande insatser, samt ett IT-stöd för bland annat sjukanmälningar. Här ingår även videokonsultationer med läkare som en viktig del.
Rethinking Care har i dagsläget åtta anställda, i slutet av augusti ska man vara drygt 20 och vid årsskiftet runt 30. Bland de redan befintliga kunderna syns Capio, Unilabs, Sofia Hemmet och några försäkringsbolag bland annat Länsförsäkringar. Omsättningen väntas landa på tio miljoner första året och tredubblas under nästa uppger Fredrik Thafvelin.
Största ägare i Rethinking Care är Lars Lidgren, Fredrik Thafvelin, följt av personalen och några nyckelinvesterare som initialt satsar åtta miljoner kronor.
Jennie Lorentsson