lördag 27 april 2024

inloggad som

Sol Voltaics dubblar kapitalresning

I mars tog Lundabolaget Sol Voltaics in 49 miljoner kronor via en emission. Men slutsumman är betydligt högre än så uppger styrelseordförande för Rapidus.

Rapidus rapporterade för en månad sedan att Sol Voltaics tog in 49 miljoner kronor från bland andra saudiska Riyadh Valley Company. Men i en intervju uppger styrelseordförande Magnus Ryde att bolaget fyllt kassan med ännu högre belopp.

Magnus Ryde– Vi har genomfört en kapitalresning för Sol Voltaics i mars på 100 miljoner kronor, säger han till Rapidus.

Vd Erik Smith vill i dagsläget inte kommentera kapitalresningen och låter det vara osagt om det kommer fler rundor stegvis under året. Bolaget har höga utvecklingskostnader, 2014 förbrukade man 44 miljoner kronor. 

Bland Sol Voltaics existerande ägare syns Industrifonden, norska Kagra Gruppen, Nano Future Invest och Wallenbergarnas Foundation Asset Management. Riyadh Valley Company, som klev in som delägare i mars, är King Saud Universitys investeringsbolag och investerar bland annat i företag som sysslar med förnybar energi. 

Sol Voltaics producerar nanotrådar som skapas i en patenterad gasprocess kallad Aerotaxy. Trådarna överförs till en ogenomskinlig plastfilm som draperas över existerande kiselbaserade solceller vars verkningsgrad därmed kan öka från 16 till 27 procent. Erik Smith har tidigare sagt att det kommer ta ytterligare några år innan man har en produkt på marknaden. 

Under sommaren utökade Sol Voltaics lokalytan i Active Biotech-huset i Lund från 600 till 1.000 kvadratmeter för att få plats att utveckla sin produktion. Ett 30-tal personer arbetar i företaget som är en avknoppning från Lunds universitets nanometerforskning. 

Emily Binks
Hanna Sigeman

I mars tog Lundabolaget Sol Voltaics in 49 miljoner kronor via en emission. Men slutsumman är betydligt högre än så […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.