fredag 10 maj 2024

inloggad som

Avidicare tar holländsk miljonorder

Medicinteknikbolaget Avidicare har fått en order från ett holländskt sjukhus värd cirka tre miljoner kronor. Det motsvarar en tredjedel av hela 2015 års omsättning för Lundabolaget, där bland andra Industrifonden och SEB Venture är på väg att skjuta till ytterligare nio miljoner kronor i riskkapital.

Det är ett allmänsjukhus utanför Amsterdam som beställt Avidicares teknik Opragon till sex operationssalar. Systemet fungerar som en slags luftdusch som monteras i taket och håller luften ovanför patienten fri från partiklar och mikroorganismer.

Parallellt ska Avidicares teknik installeras i fyra operationssalar på en ortopedisk klinik i Potsdam utanför Berlin.

Peter_Ekolind– Men där handlar det om väldigt lite pengar, runt en halv miljon. Vi vill ha en klinisk installation i Tyskland som vi kan göra mätningar på och visa att det fungerar, säger vd Peter Ekolind till Rapidus.

Beställningarna är de första sedan Avidicare i slutet av 2014 lade om strategin och med 22 miljoner kronor i uppbackning från den tunga ägarskaran satsade allt på Europamarknaden – i första hand Tyskland, Nederländerna, Belgien, Schweiz och Österrike. Drygt hälften av de 22 miljonerna har Avidicare redan fått, resterande 9 miljoner ska bolaget få in under våren.

I Sverige finns Avidicares teknik i dag installerade på bland annat Gävle sjukhus och Skånes universitetssjukhus. Omsättningen sjönk dock under 2014 till 8,4 miljoner med ett resultat på -4 miljoner och enligt Peter Ekolind var siffrorna för 2015 i det närmaste identiska.

– Men vår marknad finns inte i Sverige. Bara Tyskland i sig är en marknad som är tio gånger större, säger han.

Avidicare sysselsätter i dag sju anställda. Utöver Europasatsningen arbetar bolaget på en ny version av Opragon som är anpassad till kraven utanför Tyskland och Benelux-länderna. Peter Ekolind hoppas att den vidareutvecklingen ska vara färdig till årsskiftet.

Avidicare finns i dag i Medicon Village men grundades ursprungligen som en avknoppning från Ängelholmsbolaget Airsonett. Utöver Industrifonden och SEB Venture syns Länsförsäkringar Skåne och Bröderna Paulssons bolag Bjäre Invest i ägarlistan.

Erik Olausson

Medicinteknikbolaget Avidicare har fått en order från ett holländskt sjukhus värd cirka tre miljoner kronor. Det motsvarar en tredjedel av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.