onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Midway lägger ner skånskt portföljbolag

Under 2016 ska börsnoterade Midway sälja av sex dotterbolag för att kunna lägga kraft på den resterande portföljen. Men redan innan dessa affärer kommit på plats har koncernen skurit ned på flera håll i de skånska verksamheterna.

I januari meddelade Midway att koncernen sålt norrländska industribolaget Alab, som tillverkar profilkonstruktioner i stål och aluminium, samt hälften av fastighetsbolaget Lennart B Eriksson i Ådalen. I den nyligen publicerade årsredovisningen framgår att Midway även är i färd med att helt avveckla verksamheten i Lundgren Machinery, beläget i Hjärup mellan Malmö och Lund.

Lundgren Machinery tillverkar förpackningsmaskiner. 2014 tvingades ledningen minska personalstyrkan från runt 60 till cirka 15 anställda efter att bolaget miste sin största kund – Tetra Pak, som tidigare stod för 90 procent av omsättningen. 2015 slutade därför rörelseresultatet på -9 miljoner kronor. Nu ger Midway upp hoppet om bolaget och stänger ner den kvarvarande verksamheten, med runt tio anställda. En handfull av dessa har startat på ny kula i nybildade bolaget Tomb Packaging.

Peter Svensson– Efter att Lundgren tappade Tetra Pak som kund lyckades vi inte få upp en kritisk massa i bolaget. Vi hoppades att vi skulle lyckas med det, men det låg för långt fram i tiden, säger Midways vd Peter Svensson till Rapidus.

På Midways lista över innehav som ska säljas finns bland andra Fas Converting Machinery i Arlöv och Onrox Group, en sammanslagning av bolaget Eribel i Borås och Onrox i Malmö. Onrox Group fungerar som kontraktstillverkare inom elektronik och omsatte senaste räkenskapsåret 177 miljoner kronor i Borås och 109 miljoner i Malmö.

Marknaden har dock varit tuff och det senaste året har Malmöverksamheten tvingats göra sig av med runt 25 anställda uppger vd Börje Nilsson. Bland annat har Midway lagt ner Onrox dotterbolag Entomed, som utvecklade audiometrar för hörseltester och infogades i Onrox så sent som 2013. Kvar vid fabriken i Jägersro finns ett 70-tal anställda.

Bland konkurrenterna finns schweiziska Enics, med en fabrik i Västra hamnen i Malmö, och skånska PartnerTech som nyligen blev uppköpt av finländska Scanfil. Peter Svensson menar att branschen generellt präglas av överkapacitet i Sverige.

– Det ger en strukturprocess med sammanslagningar och uppköp, och det är inget vi vill hålla i, säger han.

Midway-koncernen omsatte 2,1 miljarder kronor 2015 med ett resultat på 17 miljoner. Det portföljbolag ledningen framförallt satsat på de senaste åren är Haki, med huvudkontor och produktion i nordostskånska Sibbhult. Bolaget tillverkar en form av byggnadsställningar som kan hakas i varandra, vilket gör dem snabbare att montera och plocka ner än med traditionella låssystem.

Erik Olausson

Missade du Anders Haskels snabbanalys av Midway-koncernen förra veckan? Klicka här för att läsa den

Under 2016 ska börsnoterade Midway sälja av sex dotterbolag för att kunna lägga kraft på den resterande portföljen. Men redan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Lyckegård kapar förlusten – och lämnar Skåne

    Lyckegård Group minskar förlusten rejält för 2024. Till stor del beror det på att koncernen har kapat det olönsamma affärsområdet Soil & Seed. Nu meddelar bolaget att verksamheten flyttas.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Alfa Laval förteget om framtidsplanerna

    KOMMENTAR: Alfa Laval vill köpa ett franskt bolag inom kryoteknik – tekniken att kyla ned ämnen till under minus 150 grader. Priset är närmare 9 miljarder kronor. Området är helt nytt för Lundabolaget. Ändå kan inte Alfa Laval vaska fram en talesperson som kan ge en strategisk bakgrund till affären.

  • Koenigsegg tar första steget mot börsen

    Den svenska superbilstillverkaren Koenigsegg stuvar om i bolagstoppen och det Ängelholmsbaserade bolaget går från privat till publikt. Samtidigt ska de drygt 800 anställda få chansen att bli delägare genom personaloptioner.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.