torsdag 21 november 2024

inloggad som

Midway lägger ner skånskt portföljbolag

Under 2016 ska börsnoterade Midway sälja av sex dotterbolag för att kunna lägga kraft på den resterande portföljen. Men redan innan dessa affärer kommit på plats har koncernen skurit ned på flera håll i de skånska verksamheterna.

I januari meddelade Midway att koncernen sålt norrländska industribolaget Alab, som tillverkar profilkonstruktioner i stål och aluminium, samt hälften av fastighetsbolaget Lennart B Eriksson i Ådalen. I den nyligen publicerade årsredovisningen framgår att Midway även är i färd med att helt avveckla verksamheten i Lundgren Machinery, beläget i Hjärup mellan Malmö och Lund.

Lundgren Machinery tillverkar förpackningsmaskiner. 2014 tvingades ledningen minska personalstyrkan från runt 60 till cirka 15 anställda efter att bolaget miste sin största kund – Tetra Pak, som tidigare stod för 90 procent av omsättningen. 2015 slutade därför rörelseresultatet på -9 miljoner kronor. Nu ger Midway upp hoppet om bolaget och stänger ner den kvarvarande verksamheten, med runt tio anställda. En handfull av dessa har startat på ny kula i nybildade bolaget Tomb Packaging.

Peter Svensson– Efter att Lundgren tappade Tetra Pak som kund lyckades vi inte få upp en kritisk massa i bolaget. Vi hoppades att vi skulle lyckas med det, men det låg för långt fram i tiden, säger Midways vd Peter Svensson till Rapidus.

På Midways lista över innehav som ska säljas finns bland andra Fas Converting Machinery i Arlöv och Onrox Group, en sammanslagning av bolaget Eribel i Borås och Onrox i Malmö. Onrox Group fungerar som kontraktstillverkare inom elektronik och omsatte senaste räkenskapsåret 177 miljoner kronor i Borås och 109 miljoner i Malmö.

Marknaden har dock varit tuff och det senaste året har Malmöverksamheten tvingats göra sig av med runt 25 anställda uppger vd Börje Nilsson. Bland annat har Midway lagt ner Onrox dotterbolag Entomed, som utvecklade audiometrar för hörseltester och infogades i Onrox så sent som 2013. Kvar vid fabriken i Jägersro finns ett 70-tal anställda.

Bland konkurrenterna finns schweiziska Enics, med en fabrik i Västra hamnen i Malmö, och skånska PartnerTech som nyligen blev uppköpt av finländska Scanfil. Peter Svensson menar att branschen generellt präglas av överkapacitet i Sverige.

– Det ger en strukturprocess med sammanslagningar och uppköp, och det är inget vi vill hålla i, säger han.

Midway-koncernen omsatte 2,1 miljarder kronor 2015 med ett resultat på 17 miljoner. Det portföljbolag ledningen framförallt satsat på de senaste åren är Haki, med huvudkontor och produktion i nordostskånska Sibbhult. Bolaget tillverkar en form av byggnadsställningar som kan hakas i varandra, vilket gör dem snabbare att montera och plocka ner än med traditionella låssystem.

Erik Olausson

Missade du Anders Haskels snabbanalys av Midway-koncernen förra veckan? Klicka här för att läsa den

Under 2016 ska börsnoterade Midway sälja av sex dotterbolag för att kunna lägga kraft på den resterande portföljen. Men redan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.