lördag 20 april 2024

inloggad som

BoMill får första ordern på hemmaplan

Lundabolaget BoMill har fått sin första svenska kommersiella order. Det är Sveriges största ekoprofilerade spannmålsproducent, Slätte gård i Töreboda, som köper BoMills sorteringsteknik.

Slätte gård, med 1.200 hektar spannmålsodlingar, kontaktade BoMill i höstas efter att ha läst om bolagets teknik för kvalitetssortering.

Karin_Wehlin– Efter ett besök i produktionsanläggning och en mindre demo bestämde de sig, det var en väldigt snabb affär, säger BoMills vd Karin Wehlin till Rapidus, utan att kommentera värdet.

För BoMill, som utsågs till Årets Rapidusföretag i januari, har ordern ett större symboliskt än ekonomiskt värde, en kund på hemmaplan värderas högt.

– Det är viktigt när vi är ute på den internationella marknaden, i USA och Kanada är det många som frågar om vi har en installation i Sverige, säger Karin Wehlin.

BoMill satsar i första hand på Nordamerika, där man under förra året tog sina första order till ett värde av åtta miljoner kronor.

BoMills sorteringsmaskin använder ljus nära de infraröda våglängderna för att mäta proteininnehåll och hårdhet i spannmålskärnor. Tekniken medger sortering av 25.000 kärnor per sekund. Maskinen som ska levereras till Slätte väntas vara installerad lagom till höstskörden.

För att möta en större förfrågan från den globala marknaden har BoMill utökat personalstyrkan med en ny medarbetare inom teknisk support, och man är nu 13 anställda.

BoMill ägs av Industrifonden, Almi Invest, utsädesföretaget Syngenta genom Syngenta Ventures, tre affärsänglar samt grundaren Bo Löfqvist. Enligt planen ska bolaget under året genomföra en emission på fem miljoner kronor riktad mot de existerande ägarna.

Jennie Lorentsson

Lundabolaget BoMill har fått sin första svenska kommersiella order. Det är Sveriges största ekoprofilerade spannmålsproducent, Slätte gård i Töreboda, som köper […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.