tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

”Alldeles för många småbolag tvingas till börsen”

Under 2015 slogs nytt noteringsrekord då 17 Öresundsbolag valde att lista sig. Alla utom tre verkar inom life science. Det är en oroväckande utveckling, menar LU Bios ordförande Lars Bruzelius och Ebba Fåhraeus, vd för Lund Life Science Incubator.

Som Rapidus tidigare rapporterat har antalet skånska bolag som söker sig till börslistorna ökat markant de senaste åren. Av det 100-tal bolag som noterade sig på svenska aktielistor under 2015 var 17 från Skåne eller Danmark – och trenden har fortsatt i år då fem bolag listat sig än så länge.

Därutöver finns en handfull som är nära förestående en notering, bland andra danska Synact Pharma, Malmöbaserade Cyxone och algodlingsbolaget Simris Alg på Österlen.
Grafik-noterings_våg_2016
Diagrammet visar nynoteringar av skånska och danska bolag på de svenska listorna. *Hittills under 2016.

Rapidus genomgång visar på stora regionala skillnader. I Stockholm är många av de nylistade bolagen verksamma inom fastigheter, IT eller till och med detaljhandel. Bara en fjärdedel är life science-bolag. I Öresundsregionen är nästan samtliga nykomlingar på börslistorna life science-bolag. I många fall är det för att de skånska bolagen helt enkelt saknar alternativ, menar Lars Bruzelius. Han har själv varit med och noterat LU Bios portföljbolag Follicum och Cantargia.

lars_H_bruzelius– Sedan 2013 har riskaptiten ökat rätt väsentligt och detta har blivit ett sätt att finansiera verksamheten. Det finns för lite riskkapitalpengar i Sverige för dessa bolag och det är ett stort problem, säger Lars Bruzelius till Rapidus.

Han får medhåll från Ebba Fåhraeus, som nyligen sett inkubatorbolaget Xintela notera sig på First North.

Ebba_sly_F†hraeus– För teknikbolag inom mjukvara finns det aktörer som Creandum, Northzone och Atomico med flera som investerar i relativt tidiga faser, men det finns nästan ingenting motsvarande för life science-bolagen, säger hon.

Är det positivt att så många bolag noterar sig, eller är det ett svaghetstecken för regionen?

– Min personliga åsikt är att det är alldeles för många småbolag som tvingas till börsen alldeles för tidigt. Det är en skakig tillvaro på börsen och ganska jobbigt att vara ett noterat förhoppningsbolag så lång tid som det handlar om. Jag ser det som ett “market failure”.

Även Lars Bruzelius menar att det kan kosta mer än det smakar för småbolagen.

– Det är trevligt att vara ett noterat bolag i bra börsläge, men inte så trevligt när det går sämre, säger han.

Erik Olausson

Under 2015 slogs nytt noteringsrekord då 17 Öresundsbolag valde att lista sig. Alla utom tre verkar inom life science. Det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • De gör pengar på militär munhälsa

    Life science-bolaget Zymiq har landat de första ordrarna av en ny produkt riktad till militären. Det handlar kort och gott om ”enzymbaserad tandborstning”.

  • Neola stärker ägarbasen i riktad emission

    Neola Medical i Lund tar in nytt kapital och får samtidigt in sina första institutionella investerare. Pengarna ska användas till bolagets kliniska studier och den pågående regulatoriska processen för marknadsgodkännande.

  • Gedea ett steg närmare Europa

    Lundabolaget Gedea Biotech har slutfört en klinisk studie med goda resultat. Det öppnar dörren för ansökan om CE-märkning av bolagets antibiotikafria vaginaltablett i Europa.