söndag 19 maj 2024

inloggad som

Game over för Nordiska datorspelsprogrammet

Efter tio år och drygt 40 miljoner danska kronor i utbetalt stöd skrotas Nordiska datorspelsprogrammet. Det drabbar även den årliga Nordic Game-konferensen i Malmö, som blir av med ett miljontillskott.

Nordiska datorspelsprogrammet drogs igång 2006 med målet att stötta utvecklingen av nordiska kvalitetsspel och bolagen bakom, såväl med hjälp att synas på mässor och konferenser som med rena utvecklingsbidrag. Totalt delades drygt 40 miljoner danska kronor ut till 112 olika projekt genom programmet och spelbolagen i Öresundsregionen har hållit sig framme. Bara under 2014 fick fem bolag i regionen ett sammanlagt stöd på 1,9 miljoner danska kronor då bland annat Malmöbaserade Tarsier Studios kammade hem 500.000 danska kronor till sitt kommande skräckspel Hunger.

Totalt har programmet finansierats med 4-12 miljoner danska kronor om året. Men nu är det slut. De nordiska kulturministrarna har valt att inte förlänga programmet och har inte avsatt några pengar i budgeten för 2016.

– Ministrarna i rådet tycker att de lagt så pass mycket pengar på detta, nu vill de titta på nya saker att stödja. Vi måste vara strategiska, säger Birgit Gunnarsson, ämnesråd på svenska kulturdepartementet.

Pär Strömbäck, ordförande för Nordic Game Institute som hållit i programmet de senaste åren, menar dock att spelbranschen i någon mån blivit offer för sin egen framgång.

– Det går visserligen mycket bra för vissa typer av datorspel men det behövs insatser för det som marknaden inte kan bära, säger han till Rapidus.

Erik Robertson, som startade programmet för tio år sedan och är drivande kraft i Nordic Game-konferensen, delar hans kritik.

Erik_Robertson– Det går löjligt bra för några få och politikerna kan läsa i tidningen att det att det går så in i helsike bra för spelbranschen. Men det finns många mindre aktörer som kämpar för sin överlevnad, säger han.

Även för Nordic Game-konferensen, som arrangeras i maj för 13:e gången, innebär nedläggningen ett bakslag. Av konferensens budget på cirka sex miljoner kronor har en miljon kommit från Nordiska datorspelsprogrammet.

– Det har vi lyckats täcka upp genom att skära ner lite på personalen och öka vår försäljning. 2015 hade vi sammanlagt runt 2.000 besökare och i år ligger antalet anmälda 60 procent högre än vid samma tidpunkt förra året, säger Erik Robertson.

Birgit Gunnarsson stänger dock inte dörren helt för att Nordiska datorspelsprogrammet kan få en efterföljare.

– Vi får se vad som väntar i framtiden. Budgeten för 2017 är inte beslutad än, säger hon.

Erik Olausson

Efter tio år och drygt 40 miljoner danska kronor i utbetalt stöd skrotas Nordiska datorspelsprogrammet. Det drabbar även den årliga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]