fredag 3 maj 2024

inloggad som

Glödhet transaktionsmarknad göder affärsjuristerna

Den höga aktiviteten med förvärv, kapitalresningar och börsnoteringar gör tydligt avtryck hos regionens affärsjurister. De byråer som Rapidus talat med vittnar nästan samtliga om ovanligt hårt tryck.

Ola Grahn– Vi har haft ett väldigt bra flöde under 2015 och början av 2016. De indikationer vi får är att högtrycket fortsätter under överskådlig framtid. Även om börsutvecklingen varit lite volatil den senaste tiden finns det till exempel en väldigt stark dragningskraft att söka sig till börsen, säger Ola Grahn på Setterwalls.

Byrån har 65 anställda i Malmö och har den senaste tiden bland annat agerat ombud då Min Doktor tog in 55 miljoner kronor från bland andra EQT Venture, då Mapillary fick in åtta miljoner dollar från bland andra Skypegrundaren Niklas Zennströms bolag Atomico och när noterade Lundabolaget Nexam Chemical nyligen reste 129 miljoner kronor.

Även för de övriga dominanterna i Skåne – Mannheimer Swartling, Lindahl och Vinge – rullar hjulen snabbare än på länge.

– Höga värderingar och billiga pengar har gett hög aktivitet på transaktionsmarknaden under 2015. Det har fortsatt under 2016 även om det är mer osäkert nu hur länge det håller i sig då det börjat skaka på börsen och man frågar sig vad som händer i EU, Ryssland och Kina, säger Johan Lekholm på Mannheimer Swartling.

Byrån har bland annat noteringen av Camurus, Litorinas köp i e-handelsbolaget CarpetVista och Canons bud på Axis på sitt samvete. Mannheimer Swartling har i dag ett 70-tal anställda i Malmö och Helsingborg, en siffra som legat ganska stilla de senaste åren. Under tiden har Lindahl växt till sig och blivit närmare 90 anställda i Skåne, varav runt 60 i Malmö.

– Sedan 2010 har vi ökat antalet jurister med drygt 50 procent. Och vi har ytterligare en handfull på väg in de närmaste månaderna, säger Johan Herrström på Lindahl i Malmö.

Bland de lite mindre spelarna finns Delphi, med 35 anställda i Skåne, och Gulliksson, med ett 20-tal anställda i Malmö och Lund samt en obemannad adress i Helsingborg. Malmökontoret har just flyttat in i nybyggda fastigheten Glasvasen bredvid Malmö centralstation.

Karin-Strandberg– Vi ser positivt på marknaden här och räknar med att öka antalet anställda något under året. Vi har valt att ha några tomma rum så vi ska ha möjlighet att växa, säger Karin Strandberg på Gulliksson.

Erik Olausson

Den höga aktiviteten med förvärv, kapitalresningar och börsnoteringar gör tydligt avtryck hos regionens affärsjurister. De byråer som Rapidus talat med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.